'NE MOŽE IH SE KAZNITI' / Tip ušetao u Hrvatsku poštu i predočio potvrdu da trenutno ima koronu

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Ne može ih se kazniti zato što nemaju covid-potvrdu, ali ne mogu ni obaviti uslugu po kojoj su došli u poštu', kazao je Domjančić iz HP-a

19.11.2021.
22:50
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenica jedne medicinske ustanove u Zagrebu koja je bila zadužena za unošenje podataka o cijepljenju osoba u sustav završila je u pritvoru jer je unosila netočne podatke o cijepljenju osoba, odnosno u sustav je unosila lažne podatke o cijepljenju i tako izdavala lažne covid-potvrde za što je dobivala novac. Osim nje, u pritvoru je još jedna osoba, a 8 ih je kazneno prijavljeno.

Dok su tako zaposlenici bez problema pokazivali svoje covid-potvrde, ispred Splitsko-dalmatinske županije građani su prosvjedovali zbog potvrda. Župan Blaženko Boban izašao je razgovarati s njima te im je kazao da se odluka mora provoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od prosvjednika upitao ga je je li kao kršćanin dužan čitati Bibliju, na što mu je župan kazao da je dužan provoditi sve odluke koje se po njegovom uvjerenju ne kose s biblijskim načelima.

Image
USPJELI JU UHITITI /

Zagrepčanka krivotvorila covid-potvrde: Na popis za cijepljenje stavljala je ljude koji su joj platili

Image
USPJELI JU UHITITI /

Zagrepčanka krivotvorila covid-potvrde: Na popis za cijepljenje stavljala je ljude koji su joj platili

'Potrebne su jasnije upute'

Prosvjedovati je nastavio i policajac u Poreču, Anton Ramljak koji je rekao da nije dobio niti poziv, a kamoli rješenje. Iz Sindikata policije govore kako trebaju jasnije upute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju kod nas u Zakonu o policiji dva dana nedolaska na posao neopravdano je lakša povreda, 3 do 4 teža, a 5 otkaz", kazao je za Dnevnik Nove TV Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

Upute su tražili i u školama, a iz Ministarstva su ravnateljima škola poručili da se drže Zakona o radu. Suzana Hitrec iz Udruge ravnatelja srednjih škola tumači da nakon prvog upozorenja prolazi nekoliko dana i prilika da se donese test. Potom slijedi drugo upozorenje i nakon njega postoji mogućnost da se da otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Osnovne škole Slano Ante Konjuh ističe da bi bilo dobro da su prvo stigle upute, a tek onda obvezne covid-potvrde. Konjuh je probleme imao već prvi dan, kada covid-potvrdu nije imalo 16 od 20 zaposlenika. "Oni će pokazivati svoj neposluh ili štrajk, štogod, dokle god ne prijete sankcije, to vam je tako", kazao je.

'Jedan je predočio potvrdu da trenutno ima koronu'

Hrvatska pošta svakodnevno od građana tražiti covid-potvrdu. "Evo, jedan je predočio potvrdu na šalteru da trenutno ima koronu. Ne može ih se kazniti zato što nemaju covid-potvrdu, ali ne mogu ni obaviti uslugu po kojoj su došli u poštu", kazao je Krešimir Domjančić iz HP-a, dodajući da je u nekoliko navrata intervenirati morala i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekršajne i financijske sankcije još ne postoje, o njima se tek razmišlja. "Onda kad vidimo da nema druge nego poduzeti i neka rješenja koja sankcioniraju određena ponašanja, onda i o tome razmišljamo i donosimo odluke", kazao je danas ministar Davor Božinović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo