'Prodaju sve živo i onda…' / TikTokerica zabrinuta zbog trenda doseljavanja Amerikanaca u Hrvatsku: 'Zabrinuta sam za lokalce, naštetit će im. Evo zašto'

Image
Foto: Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

Smatra da se na taj način diže cijena nekretninama koje lokalci sebi više ne mogu priuštiti

27.9.2023.
18:51
Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Djevojka po imenu Darja na TikToku je objavila vrlo zanimljiv video u kojem govori o Hrvatskoj i upozorava na sve veći negativan trend useljavanja Amerikanaca u našu zemlju.

"Danas želim govoriti o trendu koji se pojavio na TikToku. Amerikanci promoviraju Hrvatsku kao raj. Kao mjesto na kojem treba biti. Živjeti… Amerikanci se žele iseliti iz SAD-a nakon što su vidjeli kako su im vlade upropastile zemlje, pa se onda promovira preseljenje u Hrvatsku. Iz srca sam zabrinuta za lokalne Hrvate, pošto je moj otac Hrvat", kaže Darja u svom videu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da prosječni Amerikanac, kada razmišlja o preseljenju, proda sve i ima nekoliko stotina tisuća dolara. Zatim sa svim tim bogatstvom ulazi u drugu zemlju i mala sela u Hrvatskoj, gdje prosječni građanin nikad nije vidio toliku količinu novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost za tržište nekretnina

"Velika je opasnost da se našteti tim ljudima i selima. Zašto?", pita se Darja.

Smatra da se na taj način diže cijena nekretninama koje lokalci sebi više ne mogu priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi i da su plaće u Hrvatskoj niske u usporedbi s pojedinim bogatim Amerikancima koji su prodali sve živo i onda dolaze u Hrvatsku gdje za kuću ili stan mogu izdvojiti više novca od nekog lokalca.

Nastavi li se priljev Amerikanaca u Hrvatsku, smatra Darja, cijene će skočiti još više u nebo. Kaže i da će samo agenti za nekretnine biti zadovoljni s tolikim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene nekretnina otišle u nebo. Hoće li država gradnjom stanova doskočiti problemu? 'Obećanje je jedno, realizacija drugo'

Samoljubivi i različiti od Europljana

Darja je citirala i jednog Splićanina koji je rekao da u jeku sezone ne može piti kavu u Splitu jer nema novca za skupa pića. Smatra da će američki novac naštetiti, ne samo hrvatskom tržištu nekretnina, već da će dovesti i do remećenja mira i ugrožavanja načina života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci su samoljubivi te potpuno različiti od Europljana, upozorava Darja.

Prema podacima DZS-a, iz Sjeverne i Srednje Amerike u Hrvatsku se 2022. doselilo 343 ljudi. Sudeći po ovogodišnjem trendu brojke bi se ove godine mogle povećati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVAKI ČETVRTI KUPAC JE STRANAC /

Nekretnine u Hrvatskoj i dalje su jako tražene, iako cijene kvadrata drastično variraju - u rasponu od 1350 do 10.000 eura

Image
SVAKI ČETVRTI KUPAC JE STRANAC /

Nekretnine u Hrvatskoj i dalje su jako tražene, iako cijene kvadrata drastično variraju - u rasponu od 1350 do 10.000 eura

'Neće otvoriti tvronice, neće podići ekonomiju…'

"Čak i kad se maksimalno trudim objektivno sagledati ovu temu, teško mi pada na pamet kako bi taj strani novac mogao koristiti Hrvatima i njihovim malim mjestima. Mještani se bore kako bi si priuštili stan, jer su se odjednom pojavili stranci koji dolaze s mnogo većim budžetom kupujući skupe nekretnine kao i osnovne životne potrepštine. Ti stranci inače slabo poznaju hrvatske vrijednosti. Simpatično je kad se dosele pojedinci, ali što kada ovo postane trend, kako se često prikazuje ovdje na tiktoku. Hrvatska ima 4 milijuna stanovnika, a Amerikanaca je 332 milijuna. Neka ih samo dođe nekoliko postotaka… Usuđujem se podići svijest o ovoj temi", napisala je Darja.

Dodatno naglašava da novi doseljenici "neće otvoriti tvornice, neće podići ekonomiju, samo će podići cijenu nekretnina jer će se povećati potražnja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s druge stane - Hrvatska ionako izumire, pa je li bolje da nam dolaze ljudi i da povećavamo broj stanovnika i generiramo novu radnu snagu ili da jednog dana na ovim prekrasnim prostorima nitko ne živi?, pita se djevojka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo