prekršajna prijava zbog ZDS / Thompsonova stranica uklonjena s Facebooka, u njegovu obranu stao i zamjenik ministra turizma Pauletić

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I ove se godine u Kninu mogao čuti sporni pozdrav 'Za dom spremni', a prekršajnu prijavu zbog njegovog korištenja u pjesmi 'Čavoglave', zaradio je i Thompson

6.8.2016.
13:20
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je na Thompsonovoj Facebook stranici objavljeno da ga je sinoć na proslavi 21. obljetnice Oluje u Kninu šibenska policija prekršajno prijavila "jer je glasno pjevao 'Za dom spremni'", stranica je iz još nepoznatog razloga uklonjena.

Image
Foto: Screenshot
Image
odbio ju potpisati /

Thompson dobio prekršajnu prijavu jer je na koncertu u Kninu vikao 'Za dom spremni'

Image
odbio ju potpisati /

Thompson dobio prekršajnu prijavu jer je na koncertu u Kninu vikao 'Za dom spremni'

Među ostalim, u statusu je pisalo kako je cijeloj javnosti jasno da je Thompson pjevao pjesmu "Bojna Čavoglave", koja u svom dijelu ima stih "Za dom spremni" i to da je pjevao "kako logika nalaže, glasno, jer koliko je poznato, ne postoji tiho pjevanje, a isto tako se zna da ta pjesma nije zabranjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst završava time kako je očito da nekima smeta i "Oluja" i veličanstvena proslava u Kninu, a i večer u Kninu koja je posvećena gradu heroju, Vukovaru. Autor se zapitao i je li policija svjesna što radi, je li sve u svrhu izborne kampanje te je li policija imala namjeru svjesno izazvati kaos.

U Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, među ostalim, se navodi da će se onaj tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kazniti za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, bilanca proslave 21. obljetnice "Oluje" u Kninu su dvije kaznene prijave zbog povrede ugleda strane države te šest prekršajnih prijava od čega je njih pet zbog kršenja javnog reda i mira, a jedna zbog kršenja zakona o javnom okupljanju.

Pauletić stao u Thompsonovu obranu

Na cijeli slučaj se na svojoj Facebook stranici osvrnuo i zamjenik ministra turizma Robert Pauletić koji piše kako kod nas policija ispituje i prijavljuje pjevača koji u sklopu pjesme izgovori pozdrav koji čak nije ni izvorno ustaški te zapitao tko tu koga zaje****.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pauletićev status prenosimo u cijelosti:

"Thompsona u Kninu policija ispitivala i prijavila zbog stiha "Za dom spremni". Ne bih se puno izjašnjavao o tom slučaju, samo bih objavio fotodokument (od ukupno tri fotografije). Bio sam godine 2013. u Rimu na utakmici Roma-Inter. Stadion Olimpico. Na ulazu u stadion (slika 1) koči se divovski obelisk na kojem piše MUSSOLINI. Uđeš unutra na stadion, eto ti goleme ploče, i to očito nedavno renovirane (slika 2) na kojoj piše: "23. ožujka 1919. Mussolini je osnovao fašističke borbene odrede" (fašističke odrede koji su mi, usput rečeno, u Drugom svjetskom ratu u Istri strijeljali dida, Petra Pauletića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posvuda (ali posvuda!) oko stadiona na tlu piše DUCE DUCE DUCE (također friško obnovljeno!), a eto i slike 3 koja pokazuje kako to izgleda. Sve to isto tako stoji i danas, godine 2016., usred Rima i EU. Kad dođeš na Olimpico, osjećaš se kao da si došao u 1934. godinu, samo čekaš da se odnekud pojavi Mussolinijev zet, grof Galeazzo Ciano, i pozdravi "romanamente"! Sad to pokušajte prenijeti u naše krajeve i zamislite obelisk ispred Maksimira na kojem piše PAVELIĆ, unutra ploča na kojoj stoji "3. rujna 1941. Jure Francetić osnovao je Crnu legiju", a na tlu svuda piše POGLAVNIK POGLAVNIK POGLAVNIK.

Nezamislivo, je li tako? Eto, kod nas policija ispituje i prijavljuje pjevača koji u sklopu pjesme izgovori pozdrav koji čak nije ni izvorno ustaški, nego ima šire, povijesne konotacije. Pa tko tu koga, da prostite, zajebaje?!", piše Pauletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo