Teža kazna za silovanje bračnog druga no 'stranca'

U tijeku su izmjene Kaznenog zakona prema kojima bi kazne za seksualne delikte bile puno strože, a i sama kaznena djela bolje opisana.

25.5.2010.
9:01
VOYO logo

Za bilo kakav spolni odnos bez izričita i nedvojbena pristanka druge strane uskoro bi se moglo završiti u zatvoru. U slučaju da seksualno nasilje bude počinjeno nad bračnim drugom ili intimnim partnerom, kazna će biti teža nego kada je riječ o nepoznatoj osobi ili onoj s kojom zlostavljač ima površan odnos.

Seksualni delikti koji se odnose na djecu bit će puno preciznije opisani, pa će obuhvaćati i neposredno uvlačenje u spolni čin, mamljenje na aktivnosti zadovoljavanja spolne pohote, ali i iskorištavanje za pornografske predstave. Svime time Kazneni zakon će se osuvremeniti, a svaki seksualni čin bez dozvole suprotne strane bit će kažnjen. Dovest će to do lakšeg procesuiranja svih mogućih situacija silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo bi biti uvedeno i novo kazneno djelo, a riječ je o sakaćenju ženskih spolnih organa koje u Hrvatskoj još nije zabilježeno, ali se njegovim uvođenjem poštivati i konvencijsko pravo. Spomenute izmjene tek su dio sveobuhvatne promjene Kaznenog zakona na kojima već dulje pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa radi radna skupina u kojoj je čak osam profesora s pravnih fakulteta, više tužitelja, sudaca i odvjetnika, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo