Sve za sigurnost / Testiranja u tunelu Sv. Rok za vikend i obustava prometa, RTL je provjerio kad sve i zašto

Testirat će sigurnosne sustave za vožnju u suprotnom smjeru, za pješake u tunelu, za sustav uzbune na izbijanje požara u tunelu...

8.11.2022.
21:30
VOYO logo

Ako ovih dana krećete na put prema Dalmaciji u večernjim satima, oprez, jer je za vikend zatvoren tunel Sveti Rok. Kroz njega se neće moći voziti od 22 do 5 sati ujutro i to zbog testiranja novog daljinskog sustava vođenje prometa. Prema Dalmaciji će se putovati starom cestom preko Gračaca. Uživo se u emisiju Danas RTL-a iz nadzornog centra HAC-a javio reporter Boris Mišević.

Radi se o sasvim novom sustavu nadzora, objasnio je Mišević. Sustav je već postavljen, dodao je, ali ga se mora testirati zbog toga što se autoceste protežu uzduž više od 1100 kilometara i to se ne može napraviti preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
promet obustavljen /

Teška nesreća u tunelu Sveti Rok: Jedna osoba poginula, jedna teško ozlijeđena

Image
promet obustavljen /

Teška nesreća u tunelu Sveti Rok: Jedna osoba poginula, jedna teško ozlijeđena

Sad je na red došao i Sv. Rok. O tome i sigurnosti na autocestama Mišević je razgovarao sa šefom Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom u HAC-u Davorom Bićanićem.

"Sada smo u fazi testiranja u tunelu Sv. Rok, i to prometno informacijskog sustava, sustava videonadzora s videodetekcijom i, što je isto bitno napomenuti, sustava vatrodojave. Sustav pokušavamo obaviti tako da obustavimo promet i promet vodimo obilaznim pravcima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno, obilazno će se preusmjeravati promet između tunela Sv. Rok i čvora Posedarje.

"Unutar tunela testiranje se obavlja tako da situacija što više odgovara stvarnoj situaciji. Dakle, ako testiramo situaciju vožnje u suprotnom smjeru, onda naš vozač u tunelu vozi u suprotnom smjeru, sustav to bilježi, šalje u centar, naši operateri obrađuju. Ako testiramo pješaka u tunelu, na isti način pješak šeta kroz tunel, sustav ga bilježi, šalje informacije u centar, operateri dalje postupaju s tom informacijom", objasnio je kako to ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda je akcija u tunelu od 22 do 5 ujutro. Koliko je to ljudi?

"To su cijeli timovi ljudi. To sam ja ovako jednostavno rekao. Međutim, to su dosta složena testiranja. Po nekoliko puta se provjerava, po nekoliko puta se ponavlja", kazao je Bićanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je HAC ponosan na sigurnost autocesta u Hrvatskoj: "Želimo biti predvodnici sigurnosti cestovnog prometa u RH, ali tako i u Europi. I ovaj sustav će podići sigurnost."

Miševića je zanimalo i to što nešto slično rade i na autocesti prema Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, na riječkoj obilaznici između čvora Rupa i čvora Diračje", potvrdio je, "tamo će se isto testirati sustav, ali tako da će dolaziti do 15-minutne obustave prometa. Dakle, promet se neće preusmjeravati na obilazne pravce, nego će se u određenim trenucima obustaviti na po 15 minuta."

MIšević je upozorio građane da paze na testiranja u tunelu Sv. Rok ako idu prema Dalmaciji autocestom iz smjera Zagreba za vikend, odnosno s petka na subotu i sa subote na nedjelju, da do Sv. Roka moraju doći do 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne uspiju doći do 22 sata, moraju se spuštati na Gračac, što samo po sebi nije problem, ali može produžiti put za oko pola sata, 45 minuta.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo