TEŠKE RIJEČI: / 'Milanović je na neki način priznao da je bio nesposoban kazniti taj kriminal'

Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov

Niz reakcija i prijepora izazvala je izjava Zorana Milanovića koji nije birao riječi u prozivanju Domoljubne koalicije.

30.12.2015.
7:25
PIXSELL, Petar Glebov
VOYO logo

Još uvijek tehnički premijer je poručio nesuđenom koalicijskom partneru Mostu da se za formiranje nove vlade udružio s "kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom".

Nakon Milanovićeve izjave predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je kako to jedan nepristojan govor, kakvom nema mjesta u hrvatskom političkom govoru i dijalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆ: /

Imamo špijunsku, kriminalnu i proustašku koaliciju

Image
MILANOVIĆ: /

Imamo špijunsku, kriminalnu i proustašku koaliciju

U HRT-ovom Dnevniku 3 stručnjakinja za komunikaciju Mirela Španjol Marković je kazala: "Ono što bih mogla reći za gospodina Milanovića jest da je zaista u svojim izjavama i javnim nastupima dosljedan, iako će to neki nazvati agresivnom retorikom. Pogotovo ovo što je jučer izjavio u Saboru. Ja bih rekla da on zaista ne glumi nešto što nije. Međutim ta je iskrenost, a to bismo nazvali i naivnošću nekada u političkom životu, neobična za nekoga s toliko dugačkim političkim iskustvom, zato što mora biti svjestan da takva iskrenost i takva dosljednost u tome da 'ono što na umu, to na drumu' - košta. Ona košta povjerenja čak i njegovih nekih pristaša, a kamoli ostale javnosti koja se za te njegove izjave, a koje su zapravo oštra kritika i etiketiranje, uhvatila kao za govor koji nije primjeren javnom govoru hrvatskog političara i koje zapravo nisu dokazive. Mi ne možemo reći da to nije istina. To je zapravo njegov stav."

Kod Petrova upitna vjerodostojnost

Što se tiče šefa Mosta nezavisnih lista Bože Petrova i njegove retorike, Španjol Marković kaže da tu nema novosti. "U početku smo mislili da je to nekakvo novo političko lice i navikli smo na tu njegovu jednoličnu intonaciju, na taj njegov miran govor, međutim ne bih rekla da se radi o novoj političkoj zvijezdi i retoričkom talentu. Mislim da je kod njega veći problem pitanje vjerodostojnosti i sadržaja koji on govori, za razliku od recimo gospodina Milanovića koji je sasvim siguran u sadržaj koji govori, ali mu je forma ponekad nemušta pa izaziva takve dvojbe u javnosti", komentirala je za Dnevnik 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanoviću se, kaže, mora zamjeriti logička pogreška u jučerašnjem nastupu, u kojoj on koristi izraze "kriminalna", "špijunska", "proustaška" organizacija: To su teške optužbe, međutim on je na neki način ipak priznao da su ti ljudi ostali nekažnjeni i nesankcionirani za vrijeme vladavine SDP-a. Prema tome na neki način je priznao da je sustav kojim je on upravljao bio neposoban sankcionirati taj kriminal i sada se zbog toga buni i ljuti. Mislim da to ljuti hrvatske birače i da je zbog toga, na kraju krajeva, izgubio ove izbore.

Za Oreškovića bi bilo gore da dolazi iz lijevog broja

Novi mandatar Tihomir Orešković slabije govori hrvatski jezik, koliko mu je to otegotna okolnost i bi li njegova pozicija u javnosti možda bila drukčija da dolazi iz lijevog bloka, a da ne poznaje hrvatski jezik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi zamjerili lijevoj koaliciji to što su kandidirali čovjeka koji ne njeguje i ne poznaje materinji jezik, dok su oni sami branitelji hrvatskoga jezika, hrvatske kulture i hrvatskoga identiteta. Ja osobno mislim da to nije problem, mi smo samo svi u prvom trenutku bili iznenađeni kada smo čuli novog premijera kako govori, ali mislim da smo se svi vrlo brzo naviknuli da je to možda bio nekakav početnički gaf samog gospodina Oreškovića, koji zapravo puno bolje govori hrvatski jezik nego što je to uspio do sada pokazati", kaže Španjol Marković.

Orešković kao dio lijevog bloka bio bi, kaže, još gora opcija za taj blok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što bi birači onda rekli 'eto, opet ti ljevičari, komunjare itd.' Jer oni isto koriste huškačku i agresivnu retoriku, pogotovo u predizbornoj kampanji. Kod gospodina Karamarka također se mogla vidjeti jedna takva huškačka retorika, iako je jučer jako loše reagirao na istu takvu vrstu agresivnijeg pristupa Milanovića", pojasnila je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo