Posljednji čin / Teška mehanizacija počela je rušiti i pročelje bivše tvornice 'Kamensko', taj dio Zagreba više nikad neće biti isti

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Teška mehanizacija u bivšoj tvornici "Kamensko", započelo je rušenje prednjeg dijela zgrade

28.6.2021.
16:00
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

U početnoj fazi definitivno je porušen jedan dio pročelja, zabilježio je fotoreporter Pixsella čije fotografije donosimo u galeriji slika. Sasvim je izvjesno da vizura, pa i više od toga, u ovom dijelu Zagreba više nikad neće biti ista.

Prethodni put kad je RTL podsjetio na postojanje ove mučne tranzicijske priče ekonomije u Hrvatskoj, bilo je početkom veljače. Rušenje tvornice počelo je zapravo već tada i stanari okolnih zgrada navodili su da im je nelagodno, da se tek oporavljaju od trauma prouzročenih potresom, a sad strahuju da dođe do nekontroliranog urušavanja tijekom rušenja tvornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari radove nisu očekivali.

"Kad netko lupi vratima mi se trzamo. A kamoli kad krenu bageri, gledali smo u dvorište, nismo znali šta se radi", kazala je tada za RTL Direkt jedna od okolnih stanarki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rušenje tvornice teškom mehanizacijom zapravo je uvod u izgradnju luksuznog stambeno poslovnog kompleksa na mjestu nekadašnje tvornice "Kamensko".

Image

Teška mehanizacija počela je rušiti i pročelje bivše tvornice 'Kamensko', taj dio Zagreba više nikad neće biti isti

Image

Teška mehanizacija počela je rušiti i pročelje bivše tvornice 'Kamensko', taj dio Zagreba više nikad neće biti isti

Tvrtka Alfa stan koja namjerava graditi luksuzni stambeno poslovni kompleks na ovoj lokaciji došla je u fokus javnosti prošle godine nakon uhićenja bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića. Tad je otkriveno da je milijun eura koje se povezuje s Kovačevićem, pronađeno u garaži vile direktora Alfa stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 10 godina drama oko gašenja tvornice Kamensko punila je naslovnice. Nakon brojnih prosvjeda, radnice su ipak morale otići. RTL je u veljači stoga posjetio bivše radnice "Kamenskog" na mjestu gdje su se samoorganizirale i gdje sada rade punom parom, čak i zapošljavaju nove kolegice. 

Zanimljivo je da je "Kamensko" još uvijek barem dijelom tamo gdje vjerojatno uskoro više neće biti, premda se još 2015. pisalo da je započelo rušenje ove tvornice. 24sata je tada konstatirao da je u to vrijeme kao investitor za novu petokatnicu slovila tvrtka Energija i graditeljstvo, kao i to da je ta tvrtka godinu ranije kupila zemljište od Hypo leasinga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolege iz 24sata tada su konstatirale i to da investitor (iz tog doba) prethodnih godina nije imao nikakve prihode, da je tvrtku vodila supruga gospodina kojega se ranije kroz tvrtke povezivalo s Miroslavom Kutlom.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo