TERORISTIČKI UDAR /

Cure detalji napada na tursku tvornicu: Šire se snimke napadača, uzeli i taoce?

'Izveden je teroristički napad na Tursku zrakoplovnu industriju…', napisao je Ali Yerlikaya na X-u

23.10.2024.
15:56
VOYO logo

Velika eksplozija odjeknula je ispred sjedišta zrakoplovne tvornice TUSAS u blizini Ankare. Brojni su "mrtvi i ozlijeđeni", rekao je u srijedu turski ministar unutarnjih poslova, opisavši eksploziju kao "teroristički napad", prenosi Barron's.

"Izveden je teroristički napad na Tursku zrakoplovnu industriju… Nažalost, imamo mučenike i ozlijeđene ljude", napisao je Ali Yerlikaya na X nakon što su lokalni mediji izvijestili o eksploziji i pucnjavi nekih 40 kilometara izvan Ankare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOROR BLIZU ANKARE /

Prve fotografije s mjesta terorističkog napada u Turskoj, ovo je jedan od napadača?

Image
HOROR BLIZU ANKARE /

Prve fotografije s mjesta terorističkog napada u Turskoj, ovo je jedan od napadača?

Ključne informacije:

  • Napadnuto je sjedište zrakoplovne tvornice TUSAS u blizini Ankare
  • Turski predsjednik potvrdio: Ubijene su četiri osobe
  • Najmanje je 14 ranjenih
  • Dvojica osumnjičenih su 'neutralizirana'
  • Šire se snimke i fotografije s mjesta napada

Tri osobe kritično

18.05 -Tri od 14 osoba ozlijeđenih u današnjem terorističkom napadu u Ankari u kritičnom su stanju, rekao je ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya. U napadu su ubijene četiri osobe, rekao je ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Dvojica napadača su ubijena, ali nije jasno je li u napadu bilo više ljudi, piše SkyNews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17. 40 - U Turkoj su se danas tijekom poslijepodneva javili problemi s društvenim mrežama. Korisnici diljem Turske požalili su se da ne mogu pristupiti društvenim mrežama.

Vladimir Putin osudio napad

17.30 - Vladimir Putin osudio je današnji napad u Ankari.

Ruski predsjednik je domaćin čelnicima, uključujući turskog Recepa Tayyipa Erdogana, tijekom gospodarskog samita BRICS-a u Kazanu. Obraćajući se izravno Erdoganu, Putin je izrazio sućut i rekao da Rusija osuđuje napad.

Turski predsjednik: Ubijene su četiri osobe

17.16 - Četiri su osobe uvijene u napadu na TUSAS, upravo je potvrdio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su se prvotno pojavile informacije da su stradale tri osobe, što su potvrdili drugi dužnosnici te zemlje, taj je broj sada narastao. Najmanje je 14 ljudi ozlijeđeno.

NATO osudio napad

17.22 - Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte osudio je napad u Turskoj, poručivši da NATO stoji uz svog saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duboko sam zabrinut zbog vijesti o mrtvima i ranjenima u Ankari. NATO stoji uz našeg saveznika Tursku. Snažno osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima i pomno pratimo razvoj događaja", napisao je na X-u, dodavši da se čuo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Snimka napadača kako se približavaju sjedištu tvrtke

17.17 - Sve je više snimki iz sjedišta turske zrakoplovne tvornice TUSAS koja se našla na meti napada. Uzroci eksplozije i pucnjave zasad nisu poznati, a dvojica navodnih napadača snimljeni su kako se približavaju ulazu na sjedište TUSAS-a.

Fotografije s mjesta napada

17.13 - Pojavile su se i prve fotografije s mjesta napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dvojica osumnjičenih su neutralizirani'

17.03 - Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya potvrdio je da su tri osobe poginule, a da ih je 14 ranjeno u napadu na TASUS, prenosi BBC. U objavi na X-u, Yerlikaya je dodao da su dvojica osumnjičenih za napad "neutralizirana".

Napadači uzeli radnike za taoce?

16.56 - "Nakon što smo pogledali fotografije i razgovarali s izvorima, čini se da je bilo troje napadača", kazala je novinarka Al Jazeere Sinem Koseoglu iz Ankare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavile su se informacije da su napadači dio radnika uzeli za taoce, no ne zna se više detalja. Da je u tijeku "talačka kriza" izvijestila je i lokalna televizija Haberturk ne navodeći više pojedinosti.

Snimka nadzorne kamere: Napadač puca u sjedištu turske zrakoplovne tvrtke

16.53 - Pojavila se snimka napadača koji puca iz sjedište napadnute tvrtke.

Specijalci na mjestu eksplozije

16.47 - Turski specijalci helikopterom su stigli do mjesta napada koji se dogodio u pogonu u Kahramankazanu (pripada okrugu Ankare), 28 kilometara udaljenom od turskog glavnog grada. Kola hitne pomoći, vojska i policija također su na terenu nakon eksplozije.

Na televizijskim snimkama vidi se uništen ulaz u tvrtku i sukob na obližnjem parkiralištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je TUSAS?

16.44 - Turkish Aerospace Industries Inc (TUSAS) jedna je od najvažnijih turskih obrambenih i zrakoplovnih kompanija. Ova državna tvrtka služi za proizvodnju oružja i zrakoplovne tehnologije sa sjedištem u blizini glavnog grada Ankare. Proizvodi vojne i civilne zrakoplove i helikoptere, prvi turski borbeni avion KAAN te sustave bespilotnih letjelica za turske oružane snage i druge diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik: Troje mrtvih, a petero ozlijeđenih

16.35 - Govoreći za tursku televiziju, gradonačelnik je kazao da su u napadu ubijene tri osobe, a ozlijeđeno njih petero, prenosi Sky News.

Grupa napadača navodno je u taksiju stigla do ulaza u kompleks tijekom promjene osiguranja. Najmanje jedan napadač navodno je detonirao bombu, dok su drugi ušli u kompleks. Slike napada s nadzorne kamere emitirane na lokalnoj televiziji prikazuju muškarca u civilu, s ruksakom i puškom. Čini da je među napadačima bila i najmanje jedna žena.

NTV je izvijestio da se nastavila pucnjava i da su "možda neki djelatnici kompleksa uzeti za taoce".

Snimljen trenutak eksplozije i 'osoba koja trči s oružjem'

16.30 - Eksplozija se navodno dogodila u vrijeme promjene smjene djelatnika, a osoblje je odvedeno u skloništa. Na terenu su vatrogasci i ekipe Hitne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas kazao je u izjavi da je "duboko ožalošćen" ovim vijestima. "Osuđujemo terorizam. Moja šućut", poručio je.

Televizija HaberTurk objavila je da iza eksplozije moguće stoji "bombaš samoubojica". Mediji prenose da se u kompleksu čula eksplozija praćena pucnjavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na društvenim mrežama pojavila se snimka eksplozije koju je analizirao CNN i potvrdio da odgovara mjestu napada. Nakon eksplozije uočena je osoba s oružjem koja trči po parkiralištu.

Turski ministar potvrdio napad

16.15 - Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya potvrdio je napad.

"Dogodio se teroristički napad na objekte Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan. Nažalost, nakon napada imali smo poginule i ozlijeđene. Neka se Bog smiluje našim šehidima, a našim ranjenima želim brz oporavak. Javnost bit ćemo obaviješteni o razvoju događaja. Molimo vas da uzmete u obzir izjave iz službenih izvora", poručio je Yerlikaya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo