U godinu dana epidemije postali smo udaljeniji, oprezniji, službeno i frustriraniji, a mnogi i siromašniji.
U svakom slučaju, dašak optimizma trebao bi donijeti ponedjeljak, ali s više od 500 novozaraženih premijer je uložio i kviska - koji donosi novo zatvaranje ako se situacija pogorša.
Terase ugostiteljskih objekata ostaju okovane još samo tri dana. Hrvatska, uz Dansku, ima najmanju tjednu incidenciju u Europskoj uniji pa Vlada od ponedjeljka popušta mjere.
"Intencija je da se od prvog ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata, uz ovo sve što je do sada bilo relaksirano, na terasama i na otvorenim prostorima", kazao je premijer Andrej Plenković.
Ispod sunca zlatnoga gdje blista Riva najlipša ovu vijest jedva su dočekali i stari i mladi.
"To je fenomenalno. I ne samo štekata nego treba sve otvorit ove restorane, da ljudi počnu opet živit i uživat."
"Ljudi se drže distance, u redu je, lipo je vrime, zašto ne. Ako je vani, virujen da bi to bilo dobro."
Premijerova najava je razveselila i ugostitelje koji već dugo traže otvaranje terasa.
"Ljudi i onako već borave na otvorenom. Smatramo da će otvaranjem terasa lokala sjediti u kontroliranijim uvjetima na nekakvim kontroliranim razmacima i da bi to sa zdravstvenog aspekta bilo sigurnije nego okupljanja koja trenutno jesu", jasno će predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.
No, rad u ograničenim uvjetima neće spasiti posrnulo gospodarstvo. Mjere za očuvanje radnih mjesta traju još samo tri dana. A što dalje? Iz Vlade dolaze dvostruki signali - ministar financija je oprezan.
"Svi koji smo iz ovih ekonomskih resora ćemo nastavit razgovor sa predstavnicima svih onih gospodarskih djelatnosti koje su i dalje na ovaj ili onaj način pod utjecajem mjera, tako da sukladno tome ćemo razgovarati", kaže Zdravko Marić.
Ali je njegov mlađi kolega ipak je nešto konkretniji.
"Sigurno ćemo čuvati tržište rada i možemo očekivati od 1.3. dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta", jasno će Josip Aladrović.
Ali kakve, koliko dugo, uz koji pad prometa i s čim će se taj promet uspoređivati budući je lani dijelom ožujka i u cijelom travnju bio potpuni lockdown pa je i ograničeno poslovanje u ovoj godini bolje nego lanjsko? Na ta pitanja još uvijek nema odgovora što izaziva frustraciju poduzetnika.
"Ti moraš znati što ćeš napraviti sutra, hoćeš li zadržati radnike, kako ćeš planirati poslovanje, kako ćeš se pripremiti za sezonu. To je sad jedna velika nepoznanica. Doslovno za poduzetnike nastavak ovih mjera za očuvanje radnih mjesta znači život ili smrt, a Vlada onako olako se s tim igra", kaže glasnogovornica udruge Glas poduzetnika, Maruša Stamać.
Osim ugostitelja nova relaksacija mjera obuhvatit će i sportske aktivnosti u zatvorenom. Na koji način će moći raditi sportaši i ugostitelji, obznanit će sutra stožer civilne zaštite.
S krajnjeg juga Hrvatske zahtjev da se terase ipak ne otvore.
Kako kažu u Dubrovačko- neretvanskoj županiji, kada vide odluke nacionalnog stožera tražit će izuzeće zbog lošije epidemiološke slike u odnosu na ostatak Hrvatske.
Iz Županijskog stožera poručuju da postoji mogućnost kako će se otvOriti terase na Korčuli i u dolini Neretve, ali primjerice, neće na području Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovnika odakle dolazi najveći broj novozaraženih od 79, koliko bIlježe u posljednja 24 sata!