naša tradicija / Teran je naš, Slovenci nezadovoljni: Europska komisija odlučila da Hrvatska ima pravo za korištenje naziva teran za vinsku sortu

Europska je komisija nakon dvije godine pregovaranja i neizvjesnosti donijela odluku da Hrvatska ima pravo na korištenje naziva teran za vina istoimene sorte. Veliki je to povod za slavlje hrvatskih vinara

22.12.2016.
17:56
VOYO logo

U vinariji BrunaTrapana, jednog od najgorljivijih zagovornika prava na korištenje naziva Teran, već se slavi. 

"Teran nam je jako važan kao sorta, vezano za našu istarsku tradiciju. Uvijek kažem teran je istrijan i svi smo mi teran i ta odluka europske komisije nam je jako važna i ide nam na ruku tako da ovim putem ih i pozdravljamo", izjavio je Bruno Trapan, vlasnik vinarije Trapan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teran se u Istri sadi stoljećima, a do pred stotinjak godina bio je najrasprostranjenija sorta na istarskom tlu za što postoje brojni povijesni i znanstveni dokazi.

"Teran je naša tradicija. Primjer je moj nono koji je 30ih godina kupovao vino, crno vino, koje se zvalo teran, znači to je naša stoljetna tradicija. Usput zahvaljujem se slovenskim vinarima koji su nas podržali u ovoj borbi, barem moralno su nas podržali. Hvala", kazao je Moris Civitico, vlasnik konobe Vodnjanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji teran, iako vrlo rasprostranjen, bio je prilično opor pa su ga s vremenom prestigla neka pitkija vina. No posljednjih desetak godina u Istri se dogodila prava renesansa terana. 

"Teranu jača značenje jako puno, mislim u zadnjih desetak godina se jako puno počelo raditi na teranu. U okvirima zasađenosti sorti u Istri on je drugi po redu", dodaje Trapan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spor koji je u prvom redu politički nije pokvario odnose slovenskih i hrvatskih vinara. Oni su za dijalog i ovakve bi probleme radije nego na sudovima rješavali za večerom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo