NIJE IZNENAĐENJE / Teolog Milas za Danas.hr: 'To je bilo planirano. Kutleša je Franjin agent...'

Image
Foto: Profimedia/Marko Lukunic/PIXSELL

'Prvo je bio čovjek s Kvarnera, sada dolazi Hercegovac, to možda za zagrebački kler nije ugodno za primiti jer to znači da Vatikan nema baš povjerenja u svećenike Zagrebačke nadbiskupije', kazao nam je teolog

15.4.2023.
15:50
Profimedia/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Papa Franjo prihvatio je odreknuće zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića od upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom, potvrdila je to jutros Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj. Bozanića će naslijediti Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije.

"To je bilo planirano čim je Kutleša imenovan nadbiskupom koadjutorom samo je bilo pitanje tajminga kada će se Bozanić povući, to je bila predviđena stvar. Da je neko veliko iznenađenje nije", kazao nam je teolog Dalibor Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milas govori da prema crkvenom zakonu kad biskup ili nadbiskup navrši 75 godina on odlazi u mirovinu.

Image
'ČESTITAM BISKUPU' /

Oglasio se Bozanić: 'Zahvaljujem papi što je prihvatio moje odreknuće. Započinje novo razdoblje'

Image
'ČESTITAM BISKUPU' /

Oglasio se Bozanić: 'Zahvaljujem papi što je prihvatio moje odreknuće. Započinje novo razdoblje'

"Ovdje je dvije godine ranije malo za javnost možda je iznenađenje, ali za nas koje pratimo nije. Čim je došao Kutleša znalo se da je to za Bozanića gotova priča", govori teolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da primopredaja treba biti samo administrativna stvar, s obzirom na to da se Kutleša već dva mjeseca praktički uvodi u službu.

"Bozanićeva era je sada gotova, kreće nešto novo. Kutleša je Franjin čovjek, Franjin agent, možemo ga tako nazvati, čovjek koji dolazi s određenom agendom", kazao je Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je za Zagreb čudno da ponovno dolazi "stranac".

"Prvo je bio čovjek s Kvarnera, sada dolazi Hercegovac, to možda za zagrebački kler nije ugodno za primiti jer to znači da Vatikan nema baš povjerenja u svećenike Zagrebačke nadbiskupije", zaključio je teolog Dalibor Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači je objavljena vijest kako je Kutlešu na mjestu upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije zamijenio mons. Želimir Puljić koji kaže da ga vijest o Bozaniću nije iznenadila.

"To je bilo očekivano, ali nismo mislili da će tako brzo ići", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako mu je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Puljić je kazao: "Dobro je, posla ne nedostaje, ljudi dobri, svećenici poslušni, što ćeš bolje".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo