TENZIJE U PIRANSKOM ZALJEVU: / 'Slovenci su postali histerični, svaki dan šalju glisere na nas'

Image
Foto: Screenshot/N1

U svakodnevnim susretima često porječkaju hrvatski i slovenski ribari

19.12.2017.
21:13
Screenshot/N1
VOYO logo

Nakon što je arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu (junction) svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora te da joj pripadaju tri četvrtine Savudrijske vale, slovenski i hrvatski političari ne prestaju se prepucavati oko implementacije te presude. Slična je, zapravo situacija i na samom terenu.

Hrvatski ribari koji svaki dan love u području Piranskog zaljeva često se sukobljavaju sa svojim slovenskim kolegama, a nerijetko intervenira i policija. "Slovenci su postali histerični na terenu, svaki dan šalju glisere na nas, upozoravaju nas da smo na slovenskom teritorijalnom moru i istovremeno dolazi naša policija i nedaju da se približavaju našim ribarima", rekao je Daniele Kolec, predsjednik Udruge Mare Croaticum za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ERJAVEC: /

'Hrvatska ne namjerava implementirati presudu, očekujem reakciju Europske komisije'

Image
ERJAVEC: /

'Hrvatska ne namjerava implementirati presudu, očekujem reakciju Europske komisije'

Hrvatski ribari koji ribare na spomenutom području prilično su rezignirani i našom stranom, odnosno radom Vlade i političarima. "Mi ne čekamo rješenje, mi znamo tu gdje je naše, mi ćemo i dalje tu ribariti bilo koju odluku oni da naprave. Ako će oni odlučiti da ćemo negdje popustiti, vjerojatno će biti incidenta jer mi nećemo popustiti", rekao je savudrijski ribar Ezio Kocijančić. I dok hrvatski ribari otvoreno izražavaju negodovanje i pomalo s podsmijehom komentiraju slovenske kolege, čini se da su potonji nešto ipak blaži u ocjeni sukoba Hrvatske i Slovenije oko spornog dijela teritorija.

"Politika ima svoj pogled, jedni se na jednoj strani svađaju, drugi na drugoj, i sada kako se dogovore o nečemu što bi već bilo normalno da bude razriješeno. Ne vjerujem ništa više, dok nećemo vidjeti da se istinito nešto primaknulo", rekao je slovenski ribar Zlatko Novogradec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo