TEMPERATURE NA JUGU DIVLJAJU OD JUTRA: /

U 8 sati kod Dubrovnika izmjerena 32,5 stupnja

Image
Foto: Pixsell

Kako je i najavljivano, novi toplinski val koji će nam život pretvoriti u pakao u punom je zamahu.

1.8.2017.
8:41
Pixsell
VOYO logo

U 8 ujutro, na dubrovačkom aerodromu izmjereno je 32,5 stupnjeva. Za petama su mu Mljet s 31,8°C, Lastovo i splitski aerodrom s 31°C te Split (Marjan) sa 30,4°C. Zagreb je u 8 ujutro mjerio 25,4°C (Maksimir), Osijek 23,9°C, a Rijeka 27,4 °C.

Diljem cijele zemlje danas će prevladavati sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće. Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu ponegdje do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas ujedno kreće i najžešći dio novog toplinskog vala pa budite sigurni da se pridržavate svih mjera opreza tijekom visokih temperatura, posebno ako patite od kroničnih bolesti.

Image

Sutra se nastavlja ovo iznimno vruće vrijeme, a temperature će u unutrašnjosti ići do 37 stupnjeva, a na Jadranu i do 39.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ove situacije, meteoalarm je za sutra izdao i crveno upozorenje. U drugoj polovini tjedna nerijetko će vrijednosti temperatura biti između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, lokalno moguće i viša. Vrlo vrući dani, tople i vrlo tople noći potrajat će cijeli tjedan.

Image

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme ljudima, osobito osjetljivim skupinama kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Također treba pripaziti na domaće životinje, kućne ljubimce - toplinski će stres utjecati i na sav biljni i životinjski svijet.

Pravovremene preventivne mjere mogu znatno smanjiti broj nastradalih od vrućina, poručuju iz Zavoda i upućuju da se na njihovim internetskim stranicama mogu naći preporuke kako se zaštititi i smanjiti opasnost.

Među ostalim, u preporukama se navodi da treba rashladiti životni prostor i objašnjava kako to učiniti ako nema rashladnih uređaja; da se treba kloniti vrućine, izlazaka, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, preporučuje se izbjegavanje alkohola, šećera i hrane bogate bjelančevinama, te čuvanje lijekova u hladnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi potraju dulje od jednog sata potrebna je medicinska pomoć", navodi se među ostalim u perporukama.

Hrvatski crveni križ objavio je savjete kako se zaštititi od vrućine. Pogledajte ih u priloženoj grafici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo