BRDO SMEĆA PROPALO / Tek nakon upita novinara iz Zagreba potvrdili: 'Dio Jakuševca u subotu se urušio. Nema opasnosti za građane'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Navode da pritom nitko nije ozlijeđen i da prve procjene govore da su uzrok odronjavanju velike kiše. O svemu su obavijestili Državni inspektorat, a da odlagalište i dalje 'normalno funkcionira'

15.11.2023.
16:10
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nakon što su mediji objavili kako se još u subotu odvalilo "brdo" Jakuševac, odnosno da se urušio dio odlagališta otpada, i tek nakon našeg upita, iz Grada Zagreba odgovorili su što se dogodilo.

Potvrđuju da se sve dogodilo u subotu, 11. studenoga, kada se djelomično urušio zapadni dio odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama", navode u svom odgovoru iz Grada Zagreba.

Image
Foto: Udruga Ekologija grada

Dodaju da kod urušavanja nije nitko ozlijeđen niti je oštećen ikakav stroj, te da je Zagrebački holding odmah po urušavanju o tome obavijestio Državni inspektorat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja. U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije", navode u svom odgovoru.

Dodaju i da urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje i dalje "uredno funkcionira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Naveli su i da se odlagalište Prudinec/Jakuševec gradi prema projektnoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o gradnji i ostalim propisima koji uređuju područje građenja. "U tu svrhu je Zagrebački holding d.o.o. za poslove izgradnje odlagališta angažirao izvođača radova koji obavlja izgradnju sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke, stručni nadzor koji nadzire izgradnju sukladno građevinskoj dozvoli i propisima koji uređuju građenje, projektanta i projektantski nadzor koji nadzire da se izgradnja odvija sukladno projektnoj dokumentaciji", navode.

Podsjetimo, udruga Ekologija grada objavila je snimke iz zraka koje pokazuju razmjere urušavanja, vjerojatno je riječ o tonama otpada. Dobro upućeni kažu da je mogući uzrok odronjavanja i što se na njemu odlagao biootpad (ili dijelovi biootpada), a moguće je i da se otpad nije dovoljno jako sabio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Brdo Jakuševca odronilo se, na tone otpada rasulo se. Iz Grada Zagreba nisu obavijestili javnost

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo