TANKATE LI AUTO U BiH, OVO BISTE TREBALI ZNATI: / Gorivo je tamo opasno, miješaju ga s uljem i razrjeđivačem

Image
Foto: Pixsell

Mnogo je hrvatskih vozača koji zbog uštede sa praznim rezervoarima voze do susjedne BiH, gdje tankaju automobile jeftinijim benzinom ili dizelom.

26.9.2017.
15:43
Pixsell
VOYO logo

Na taj način dolaze do nelegalne zarade. Tamošnji inspektori ističu kako su distributeri dobro organizirani pa distributeri iz Republike Srpske BiH bazna ulja koja miješaju s naftom uvoze preko graničnih prijelaza u Federaciji BiH i obrnuto.

Inspektori su na benzinskim crpkama utvrdili višak eurodizela, a manjak baznih ulja zbog čega sumnjaju da su ih pojedinci, vjerojatno uz znanje vlasnika crpki za gorivo, nedozvoljeno miješali. Na taj su način samo na trošarinama uštedjeli oko dvije kune po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako zamiješana goriva mogu prouzročiti veliku štetu na automobilima.

Kontrolama se doznalo kako je u posljednje vrijeme na području BiH naglo porastao uvoz takozvanog bijelog špirita koji se koristi kao razrjeđivač boja i lakova. Distributeri stoga predlažu da 'država, umjesto na gorivo, uvede trošarine i na te proizvode kako bi se tržište goriva vratilo na ove proizvode i tržište vrati u legalne tokove jer će i dalje iz Proračuna BiH nestajati milijuni KM'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle su godine tržišni inspektori u BiH proveli dvije opsežne kontrole, no tamošnje Tužilaštvo i dalje nije podiglo optužnicu protiv 13 uhićenih u akciji kodnog naziva 'Kolt' kojom je država oštećena za milijune KM, prenosi Dubrovački vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo