Tamna strana Ultre /

Blještavilo, glazba i hrpa droge! Od kokaina do kalucinogenih gljiva, s čim padaju partijaneri?

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

U tri dana festivala prošle godine su uhitili 246 osobe, među kojima su uglavnom bili stranci (178) i 85 Hrvata. Najviše ih je palo zbog droge, a tijekom festivala naplaćeno je 171.000 eura kazni.

13.7.2024.
7:43
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Kokain, ecstasy, speed, halucinogene gljive. U tableticama ili kapsulama - partijanerima na volju. Uz dobru glazbu i blještavilo šarenih kombinacija, sve se to može pronaći na najvećem domaćem partiju elektronske glazbe, popularnoj Ultri koja već deset godina u Split privlači desetke tisuća partijanera iz svih dijelova svijeta.

Dosad najveće izdanje festivala počelo je u petak na splitskom Parku mladeži. Organizatori očekuju 150.000 partijanera iz 140 zemalja svijeta koje će zabavljati 150 DJ-eva. Nakon tri dana tulumarenja u Splitu, zabava se seli na Brač, Hvar i Vis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok iznajmljivači zadovoljno trljaju ruke, policija neumorno radi jer pored dobre glazbe i šarenila nesvakidašnjih kombinacija, Ultra ima i svoju tamnu stranu. U tri dana festivala prošle godine su uhitili 264 osobe, među kojima su uglavnom bili stranci (178) i 85 Hrvata. Najviše ih je palo zbog droge, a tijekom festivala naplaćeno je 171.000 eura kazni.

Dva su Britanca pala na splitskom aerodromu s kokainom, ketaminom, MDMA, ecstasyjem i halucinogenim gljivama. U svega tri dana policajci su oduzeli preko 700 tableta Ecstasyja, više od jednog kilograma kokaina, a bilo je tu i marihuane, speeda, konoplje i hašiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPEKTAKL U SPLITU /

Ivana Knoll užarila atmosferu na Ultri, počelo je party ludilo: Netko na festival poveo tatu, stigli i fratri

Image
SPEKTAKL U SPLITU /

Ivana Knoll užarila atmosferu na Ultri, počelo je party ludilo: Netko na festival poveo tatu, stigli i fratri

Droga, krađe i problemi sa zakonom

Devet su osoba spriječili u preprodaji droge, a imali su posla i s krađama mobitela i serijama krađa trganjem lančića. Jedna se grupa Talijana tako dokopala čak deset komada nakita u istoj večeri, koje je policija pronašla u plastičnim vrećicama. S obzirom na to da je svake večeri na festivalu bilo preko 30 tisuća posjetitelja, govore iz policije, relativno je to mali broj kaznenih djela, dok su u većini slučajeva počinitelji brzo pronađeni.

Policija i ove godine apeliraju na posjetitelje da sa sobom ne nose vrijedne predmete, kao što su novac, mobiteli, novčanici te da dokumente uvijek drže pod nadzorom. Iako su modne kombinacije svake godine sve kreativnije, partijanerima savjetuju da ne nose zlatne lančiće i dragocjeni nakit.

Posjetitelji prije ulaska na festival moraju proći sigurnosne provjere. Ne smiju unositi oružje i ilegalne supstance, nego i alkohol, hranu, maske, čak ni pištolje na vodu. Policija je već donijela plan osiguranja i sigurnosnu procjenu.

"Mi smo već u ovom trenutku nazočni na području grada Splita. Jer nama fokus nije samo mjesto javnog okupljanja. Ova tri dana bit ćemo intenzivnije nazočni gdje će okupljati mlađa populacija", potvrdila je glasnogovornica splitsko-dalmatinske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da nakon Ultra ludila, u gradu ostaje poprilična količina nereda, pune ruke posla imat će i radnici Čistoće. Dodatan problem moglo bi stvoriti to što je 50 radnika splitske Čistoće uzelo bolovanje pa se mnogi pitaju hoće li se grad pod Marjanom gušiti u smeću tijekom festivala. Direktor Čistoće najavio je da će Park mladeži svako jutro biti očišćen, kao i projektni direktor festivala Alek El-Kazal koji vjeruje da će po tom pitanju sve ići kao po loju.

Osim Čistoće, i ostale splitske dežurne službe u niskom su startu. Da sve prođe u najboljem redu brinut će se veliki broj policijskih snaga i hitna pomoć koja je osigurala dodatne ekipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Projektni direktor Ultre otkrio: 'Pripremili smo dosta iznenađenja'

FON
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo