EUROPSKA TUŽITELJICA / Tamara Laptoš u RTL-u Danas: 'Ured je već detektirao 20-ak predmeta. Radit ćemo s našom policijom i Poreznim USKOK-om'

Ranije je bila na čelu USKOK-a, a Laptoš je sada u novoj poslovnoj ulozi

19.5.2021.
18:46
VOYO logo

Kad je USKOK 2015. godine cijeli dan pretraživao vilu Zdravka Mamića dok je on s bratom bio na pripremama u Sloveniji ravnateljica USKOK-a bila je Tamara Laptoš, koja je odnedavno imenovana na dužnost europske tužiteljice. 

''Ured europskog javnog tužitelja je novoosnovano tijelo Europske unije koje će biti nadležno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica počinjenih na štetu financijskih interesa EU'', rekla je Laptoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slučaj poput predmeta Mamić neće potpasti pod nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja'', pojasnila je Laptoš.

Kazala je da će hrvatski ured početi raditi kad i ured Europskog javnog tužitelja. Osnovan je 2017. no operativne radnje nisu još počele, predloženo je da se počne s radom 1. lipnja ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad je loptica na Europskoj komisiji koja mora rad početka ureda iskomunicirati s državama članicama. Ako se prihvati prijedlog, onda će ured startati 1. lipnja'', rekla je Laptoš. 

Image
završeno ročište /

Zoran Mamić ostaje na slobodi: Oduzeli su mu dokumente i mora se jednom tjedno javiti policiji

Image
završeno ročište /

Zoran Mamić ostaje na slobodi: Oduzeli su mu dokumente i mora se jednom tjedno javiti policiji

Detektirano je oko dvadesetak predmeta koji će potpasti pod nadležnost ovog ureda. Nabrojala je o kakvim će se slučajevima raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pronevjere, zlouporabe, subvencijske prevare, prekogranične kružne prevare PDV-a s štetom većom od 10 milijuna eura, i posebno kaznena djela ukoliko su počinjena u okviru zločinačkog udruženja'', kazala je tužiteljica.

Jedna od dva tužitelja trenutno radi na slučaju Janaf. Dva delegirana europska tužitelja u Hrvatskoj su Sanja Ljubičić i Tomislav Kamber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dva iznimna tužitelja i oni će raditi u Uredu europskog javnog tužitelja u RH, no sukladno sporazumu između glavne europske tužiteljice i glavne državne odvjetnice oboje će nastaviti raditi na određenim predmetima kao nacionalni tužitelji'', rekla je Laptoš.

Već su obavljeni određeni razgovori o suradnji s policijom i poreznim uredom. Bit će slična suradnja kakva je i do sada bila s USKOK-om. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stupila sam na dužnost europske tužiteljice 1. rujna i ne bi htjela komentirati stanje u hrvatskom pravosuđu'', rekla je  Laptoš.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo