'TAKO MI JE REKAO SAVJETNIK': / Druženje s dilerima i ratnim zločincima, rođendan s Mamićem i još 5 stvari za koje mora pronaći opravdanje

Image
Foto: Pixsell

Rebranding predsjednice je u tijeku, a mi smo izvukli nekoliko stvari za koje bi, poput pozdrava Za dom spremni, Grabar Kitarović mogla optužiti svoje ražalovane savjetnike

19.2.2019.
20:31
Pixsell
VOYO logo

"Da, ja sam počinila grešku kad sam rekla da je to (Za dom spremni op.a.) povijesni pozdrav zato što mi je to više puta rekao netko od mojih savjetnika. Nekako je u nekim medijskim napisima uvijek bilo takvih insinuacija". Tim je riječima predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prošlog tjedna pokušala opravdati svoju izjavu o ustaškom pozdravu Za dom spremni kao povijesnom hrvatskom pozdravu.

Premda u izjavi nikoga nije imenovala, ubrzo se javio smijenjeni savjetnik Mate Radeljić, donedavno ključni predsjedničin čovjek. Kazao je kako predsjednica svoje odluke donosi sama, a svojoj je bivšoj šefici poručio i neka demantira da je Aleksandru Vučiću obećala kako neće koristiti termine "velikosrpska agresija" i genocid u Srebrenici". Pantovčak je na to odgovorio priopćenjem u kojem spominje oba termina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odlaskom Vlade Galića i, važnije, Mate Radeljića s Pantovčaka predsjednica je krenula prema svom drugom mandatu nešto drugačijim stilom. Iz tvrde desnice zaokrenula je prema centru, pa je tako na krajnje desnom spektru od idola postala omražena figura. Peglanje imidža predsjednice u tijeku, a mi smo izdvojili još neke poteze i izjave predsjednice, poput one o ustaškom pozdravu, koje je teško opravdati. Najzgodnije bi predsjednici možda bilo zavapiti: "Tako mi je rekao savjetnik".

Image
KOLINDA PROMIJENILA PLOČU: /

'Pogriješila sam kad sam rekla da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav. On nije prihvatljiv'

Image
KOLINDA PROMIJENILA PLOČU: /

'Pogriješila sam kad sam rekla da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav. On nije prihvatljiv'

1. Dileri i ratni zločinci na inauguraciji

Image
Foto: Pixsell

Društvo s inauguracije -na fotografiji Velimir Bujanec i Željko Sačić

Sam početka mandata aktualne predsjednice obilježen je skandalom. Dio uzvanika u VIP loži izazvao je pažnju, pa i zgražanje javnosti. Tamo su tako bili Velimir Bujanec, radikalni voditelji koji je pravomoćno osuđen za dilanje kokaina, Tomislav Merčep kojem se tada sudilo zbog zločina u Pakračkoj poljani, a u međuvremenu je i osuđen, Josip Klemm koji je tada bio pod istragom, kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson, Tomislav Horvatinčić i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Rođendan kod Zdravka Mamića

Image
Foto: Pixsell

Poznati organizator rođendana Zdravko Mamić

Najpoznatije prijateljstvo koje ćemo pamtiti iz ovog mandata predsjednice jest ono sa Zdravkom Mamićem. U međuvremenu je Mamić osuđen za izvlačenje novca iz Dinama pa je pobjegao u BiH. U svibnju 2015. Zdravko Mamić je predsjednici organizirao feštu za rođendan, a problem za predsjednicu bio je taj što je nogometni boss tada bio prisluškivan. Predsjednica to nije znala, a na kraju je šef tajne službe Dragan Lozančić morao otići upravo na inzistiranje Grabar Kitarović.

3. 'Orjunaši, odgovarat ćete za ovo'

Image
Foto: AFP

Finale u Francuskoj bez Orjune

"Vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!", komentirala je predsjednica na svom Facebooku nakon što su huligani izazvali nerede i prekid utakmice Hrvatska - Češka na Euru 2016. u Saint-Entienneu. Kako su to oni koji na tribinama viču "Za dom spremni", pa onda malo divljaju jugoslavenski nacionalisti orjunaši, predsjednica do danas nije objasnila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Svrstala Hrvatsku iza Željezne zavjese

Image
Foto: Pixsell

Grabar Kitarović misli da je odrasla iza Željezne zavjese (ili su joj tako rekli savjetnici)

"Oni od nas koji su rođeni s pogrešne strane Željezne zavjese...", kazala je Grabar Kitarović summitu u Varšavi 2017. godine, svrstavši time Jugoslaviju i Hrvatsku s one strane Željezne zavjese. Sukob s povijesnim činjenica nije uvjerljivo objasnila - poznato je kako je Jugoslavija nije bila dio Istočnog bloka na čelu sa Sovjetskim Savezom.

5. Ustaše proglasila domoljubima

Image
Foto: Pixsell

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

"Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljube i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda", izjavila je Grabar Kitarović prilikom prošlogodišnjeg posjeta Argentini. Nije precizirala misli li tu na Antu Pavelića, Ivu Rojnicu, Branka Benzona, Dinka Šakića i druge ustaške prvake koji su pobjegli u Argentinu nakon poraza u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. U Jugoslaviji se nije smjelo reći da si Hrvat

Image
Foto: Pixsell

Slobodno se školovala u inozemstvu, ali nije smjela reći da je Hrvat

"Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor", izjavila je predsjednica lani u intervjuu bečkom dnevniku Kleine Zeitungu. Kazala je i kako "htjela biti slobodna" i "nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz komunizma". Ova se verzija predsjedničinog odrastanja prilično razlikuje od onog čuvenog životopisa u koje je pisala kako je "trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice". U nedostatku slobode u komunističkoj Jugoslaviji, Grabar Kitarović je ipak stigla otići na školovanje u Ameriku.

7. 'Najveća mana EU je sloboda kretanja'

Image

'Najveća mana EU je sloboda kretana'

"Najveća mana članstva u EU-u je sloboda kretanja, rada u inozemstvu", rekla je predsjednica lani u Bruxellesu, europskoj prijestolnici, između ostalog, i slobode kretanja, ideje na kojoj počiva ujedinja Europa, ali i (još uvijek) suvremeni svijet. Ne treba zaboraviti kako je od slobode kretanja osobno profitirala i Grabar Kitarović koja je svoje obrazovanje i respektabilnu karijeru gradila mahom u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo