Počašćen čokoladicama / Tajni sastanci Todorića s Vladom: o čemu se po Banskim dvorima pričalo tih dana?

Ivica Todorić otkrio je datume tajnih sastanaka s Vladom. Otkrivamo što su skrivali, o čemu se pričalo po Banskim dvorima tih dana te što su radili na sastancima

24.9.2017.
18:28
VOYO logo

Tko je Vladi dao podatke o Agrokoru? - novo je pitanje Ivice Todorića - jedno od četiri u kojima se propituje donošenje Lex Agrokora? Po prvi put je otkrio ključne datume sastanka, za koje, i kad smo mislili da točno znamo što se događa nismo znali. Kasni sastanak u vladi nedjeljom - nije bio zbog poskupljenja plina. Premijer je te noći počastio Todorića čokoladicama.

U nedjelju, 26. veljače pod okriljem noći dok je više od pola milijuna građana čekalo odluku Vlade o cijeni plina, Ivica Todorić po prvi put se našao s premijerom Andrejem Plenkovićem. Iz Vlade nikad nisu otkrili temu sastanka. Na sastanku je kako kaže stigao na inzistiranje Bože Petrova, a sudjelovali su još Martina Dalić, Zdravko Marić i Ivan Crnjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnjac je osoba od povjerenja obitelji Todorić. Tridesetodevetogodišnjak je postao član Uprave 2007. Izvršni je potpredsjednik za financije strategiju i tržišta kapitala. Inače, sin poznatog ugostitelja i poduzetnika Bože Crnjca, koji je u Agrokoru vrtoglavo napredovao, ali i prijatelj Ante Todorića. 

U petak, 3. ožujka ministar Zdravko Marić stigao je u Agrokor u ime premijera. Tako tvrdi Ivica Todorić koji tada poručuje da Agrokor ne treba pomoć Vlade. Osim na pomoći, zahvalio se i na čokoladicama kojim ih je premijer poslužio na sastanku prvi put kad su se upoznali - pet dana prije ovog susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri tjedna kasnije, u petak 31. ožujka -  usvaja se Lex Agrokor.

"Smatramo da je ovaj zakon pravi put kojim možemo krenuti, nije riječ o pomaganju određenoj osobi, ili kompaniji, već je to pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva", kazao je tada Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o nikakvom trajnom stanju ako proces nagodbe ne uspije, tada zakon predlaže da takva kompanija ide u stečaj", izjavila je Martina Dalić, (HDZ) potpredsjednica Vlade 31. ožujka 2017.

Ivica Todorić na svom blogu pohvalio se da ga čita više od 180 000 ljudi, ali i objavio video s pressicce nakon donošenja Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući datum koji Ivica Todorić navodi je 20. srpnja. Tada je ministrica Dalić rekla da još od ožujka ubrzano rade na Lex Agrokoru, pa se Todorić pita kako je to moguće kad je premijera upoznao netom prije. 

Inače, tog istog dvadesetog srpnja zbrajala se šteta od požara u Dalamaciji, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak obilježio je prvih 100 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kojim putem će Agrokor? Ići će putem stabiliziranja, najvažniji nam je profit kompanija, na ruku nam ide i vrijeme i turistička sezona, rast prehrambenih kompanija je značajan, posebno Jamnica i ledo. Konzum čeka dodatno restrukturiranje u ovih par mjeseci. Do kraja godine očekujem da ćemo biti na pozitivnoj nuli", izjavio je Ramljak u srpnju.

Do kraja godine - pozitivna nula, a do kraja idućeg tjedna - financijska izvješća revizije, kako je Ramljak ranije najavio u intervjuu RTL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo