Tajna Savske ceste 77: U dvorištu kojim šeću gimnazijalci i studenti i do 300 posmrtnih ostataka!?

Na toj se adresi tijekom Drugoga svjetskog rata nalazila njemačka vojna bolnica, a blizu nje bio je i zatvor

12.7.2019.
7:00
VOYO logo

Savska cesta broj 77 u Zagrebu - nalazi se gotovo u središtu grada, tamo je 11. gimnazija i Učiteljska akademija - a njihovo dvorište, čini se, skriva jezivu tajnu iz Drugoga svjetskog rata.

U dvije masovne grobnice u školskom dvorištu zasad su pronađeni posmrtni ostaci 25 osoba; to bi mogli biti njemački vojnici i pripadnici vojske NDH - koje su 1945. ubili partizani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskapanja se nastavljaju - jer prema navodima nekih svjedoka: u dvorištu kojim svaki dan šeću gimnazijalci i studenti - moglo bi biti i do 300 žrtava. Na toj se adresi za vrijeme rata nalazila njemačka vojna bolnica, a blizu nje bio je i zatvor.

U dvorištu fakulteta umjesto studenata i igrališta - bageri. Ali ništa se novo ne gradi, već staro – traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na lokaciji Savska 77 počeli su prije 8 dana, a kako znatiželjnici ne bi gledali što se radi, postavljena je zelena traka, a ona je osigurana i policijskom trakom. Sve cijeli dan čuva i policija.

A iza policijske trake, ispod košarkaškog igrališta i nekoliko slojeva zemlje – masovna grobnica. Služba za zatočene i nestale pronašla je na tome mjestu lani 25 posmrtnih ostataka. Zadnji dio istrage – identifikacija – još nije gotov; ali prema svjedocima - najvjerojatnije se radi o ubijenima u svibnju 1945., nakon ulaska partizana u Zagreb. Hrvatsko odgovorno društvo to nije htjelo prepustiti zaboravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo stavili letak u kasliće po Vrbiku, okolo Zagrepčanke i za samo nekoliko dana mi smo dobili 4-5 svjedoka iz prve ruke koji su tu priču potvrdile. - A što su vaši izvori potvrdili? Da su u to dvorište pokapali već mrtve ili da su tamo zaista strijeljali? Da su tamo bile i egzekucije na način da su svjedoci rekli da su čuli krikove. Jedna svjedokinja je rekla da su čuli da su molili Boga pola na njemačkom, pola na hrvatskom", govori Ivica Relković, bivši predsjednik Hrvatskoga odgovornog društva.

Svjedoci su ključni za svaku akciju Službe za zatočene i nestale koja je, koliko god da masovna grobnica u središtu grada strašno zvuči – samo prošle godine u Zagrebu pronašla takvih devet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primite nekakvu ulaznu informaciju da se negdje nalazi grobnica iz 2. svjetskog rata, Domovinskog ili poslijeratnog razdoblja, vi ta saznanja obrađujete i onda počinjete pretragu terena georadarima, cadaver psima i bespilotnim letjelicama. Vi pretražujete teren i suzujete si prostor djelovanja. Gdje vam biodetektor ili georadar očita drukčiju gustoću tla, vi tamo prvo krenete", govori nam Ivona Paltrinjeri, voditeljica Službe za zatočene i nestale.

Trenutno su već poravnali iskope, ali nisu još otišli s terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ne bi ometali studente, čekali su s radovima završetak akademske godine. A što o svemu tome u njihovu dvorištu misle zaposlenici fakulteta i dekan ne znamo, ali danas su nam dali izričitu zabranu razgovarati s njihovim studentima.

Savska cesta sada je druga zona parkinga, ali '45. tu nije bio grad. Zgrada fakulteta dijelom je služila kao bolnica za njemačke vojnike, a nekoliko metara dalje bio je i zatvor NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo se vratiti u svibanj '45. godine kada se grad oslobađa, kada se vode velike bitke, posebno na istočnom dijelu, gdje je nekoliko tisuća ubijeno, a nakon toga će sigurno doći i do osvete i strijeljanja, bilo odlukama Vojnog suda partizanskog, bilo kasnije civilnih vlasti, bilo je i logora na nekoliko mjesta. Zagreb u svibnju '45. prije nego Pavelić bježi, u njemu se našlo skoro milijun stanovnika", ističe povjesničar Hrvoje Klasić.

Zanimljivo - to što povijest stoji tako blizu sadašnjosti susjede masovne grobnice nije uznemirilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispred fakulteta, škole i vrtića. - Super, odlično. I to se sad tek otkrilo? Super. - Znači ne priča se po kvartu što se dešava? Ne priča, to valjda samo ako negdje pročitaš. Užas, to je horor", govore Petra i Lorena, stanovnice Vrbika.

"Vi stanujete ovdje blizu? Tu. - Što govore u kvartu? Znaju li svi i što misle o tome? Pa baš ne znaju puno, a mnoge i ne zanima, da budem iskren. - Je li vam to razumljivo da ih ne zanima? Mlada generacija treba posao, to je osnovno", dodaje Veso. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je lani u Zagrebu ekshumirano više od 400 posmrtnih ostataka, a tko zna hoće li ikada biti otkriveno u kojem opsegu po povijesti doslovno hodamo - svakodnevno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo