'Tadiću, pomozite! Hrvatska me je ponizila'

'Od Vas molim i tražim pomoć u lijekovima i liječenju onoliko koliko mi Vi ljudski možete priznati i omogućiti.

13.1.2012.
6:46
VOYO logo

Napisao je to u pismu predsjedniku Srbije Borisu Tadiću hrvatski branitelj Stjepan Živković, ratni vojni invalid 1. skupine, koji je stradao na vukovarskom ratištu. U mirovini je od 2000. godine kao 80-postotni ratni vojni invalid. Četredesetčetverogodišnji Živković je Hrvat, inače podrijetlom iz hercegovačkog Ljubuškog, a sa suprugom i četvero djece živi u mjestu Retkovci kod Vinkovaca.

Pismo na ćirilici sam napisao jer sam shvatio da je u Hrvatskoj bolje biti Srbin, pardon, četnik, nego hrvatski branitelj. To je centralni i temeljni problem.U srijedu su se u njegovoj kući počeli okupljati branitelji s vinkovačkog i vukovarskog područja, jer on tri dana ne jede, ne pije i ne uzima lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćirilično pismo HZZO-u

"Sve je počelo kada sam na ćiriličnom pismu poslao zahtjev HZZO-u Vinkovci i zatražio priznavanje putnih naloga za liječenje mene i moje obitelji u Bizovcu", pojašnjava Živković Tadiću u pismu koje je poslao u srijedu. "Pritisak i uskraćivanje prava iz zdravstvenog osiguranja je počelo ponovno početkom ove godine, uz sudski proces u kojem me se želi osuditi samo zbog toga što sam kao branitelj pisao na ćirilici, ili možda zato što mi je mama imena (Desanka, op.a.) koje je često u Srbiji. Dokaz tomu je izjava ravnatelja Šokičića (HZZO Vinkovci, HDZ-ov kadar i tzv. ratnik), koji me pitao zašto pišem na ćirilici i da se to može shvatiti kao prijetnja, a kada sam rekao da ovdje nema prijetnje, nego samo činjenice, tada mi je rekao: 'To se može shvatiti ovako i onako'", iznosi Živković prvom čovjeku Srbije.

'Branitelji gori nego četnici'

"Pismo na ćirilici sam napisao jer sam shvatio da je u Hrvatskoj bolje biti Srbin, pardon, četnik, nego hrvatski branitelj. To je centralni i temeljni problem. Četnici su abolirani i ugađa im se, zbog europskih standarda, na sve moguće načine, u njihovim pravima. Zaista u Hrvatskoj imaju puno veća prava nego hrvatski branitelji, a rušili su ovu državu! I ne zaboravimo najvažnije: voditelj tog ureda Gabrijel Šokičić prethodno mi je kazao da su hrvatski branitelji gori nego četnici. To mi je rekao, objasnivši da ovoj državi radimo veću štetu od četnika jer stalno nešto tražimo", rekao je Živković u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je HZZO u Vinkovcima zaprimio Živkovićev zahtjev na ćirilici, djelatnici su se odmah obratili policiji, te je Državno odvjetništvo u Vinkovcima protiv Živkovića podnijelo optužni prijedlog. Suđenje Živkoviću sazvano je na Općinskom sudu u Vinkovcima zbog kaznenog djela prijetnje počinjenog prema službenoj osobi. "Ja bih to opet ponovio, makar izgubio život za svoju zemlju, ali za one koji su je opljačkali za to vrijeme – nikada. Ako želite, a ja od Vas tražim pomoć, pomozite mi u lijekovima i u eventualnim pregledima", napisao je Živković predsjedniku Tadiću. Iz Tadićeva kabineta poručili su kako im pismo Stjepana Živkovića još nije stiglo. "Uvidom u evidenciju Ministarstva, vidio sam da se Stjepan Živković godinama 'dopisuje' s Ministarstvom branitelja, no što se nas tiče, Ministarstvo je po zakonu izvršilo ono što mu kao branitelju i hrvatskom vojnom invalidu pripada, a to znači da su mu određene mirovina, invalidnina, tuđa pomoć i njega.

On ima problem s HZZO-om i mi smo od HZZO-a zatražili da utvrdi opravdanost njegovih zahtjeva. Njegova prepiska s hrvatskim institucijama je višegodišnja, nešto mu se odobri, nešto ne, a Ministarstvo branitelja će mu i dalje, sukladno zakonu i propisima, pomagati. Što se tiče njegova pisma predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, moram kazati da je to skretanje pozornosti na sebe i na svoje probleme, koji su nekad objektivne, a nekad subjektivne prirode. U svakom slučaju, ima osebujan stil komunikacije", rekao je ministar branitelja Predrag Fred Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo