Tadić pisao branitelju i odbio pružiti pomoć

'Ne jedem. Lijekove ne uzimam, uzet ću ih kad mi ih moji prijatelji donesu iz Šida.

15.1.2012.
9:11
VOYO logo

Hrvatski branitelj iz Retkovaca Stjepan Živković, koji je prije nekoliko dana od predsjednika Srbije Borisa Tadićamolio pomoć u lijekovima i liječenju, u petak je dobio odgovor.

"Potvrđujemo da smo primili dopis g. Stjepana Živkovića koji se pismenim putem obratio Kabinetu predsjednika Srbije Borisa Tadića. Budući da je gospodin Živković državljanin Republike Hrvatske, preporučujemo mu da se za ostvarenje svojih prava obrati nadležnim institucijama svoje matične države", stoji u Tadićevom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamolio ga kao čovjeka

Takav odgovor branitelja je razočarao.

"Ne mogu mu zamjeriti u onom smislu koji se tiče odnosa Hrvatske i Srbije, eventualnih posljedica koje bi izazvala činjenica da je pomogao hrvatskom branitelju koji je cijeli rat proveo na bojišnici. Međutim, ja sam ga zamolio kao čovjeka, samo lijekove, imajući u vidu da su me liječili doktori iz Srbije koji su bili na ovom području i upravo oni su u cijelosti bili stabilizirali moje stanje. Ja mu nisam htio skrivati tko sam, da sam branitelj, ali ljudski sam ga zamolio za pomoć, kao da sam bilo tko, mogao sam biti iz Ruande", prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju Živković koji se i dalje nada pomoći iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živković, inače ratni vojni invalid, kaže da neće odustati.

"Ne jedem. Pijem kavu i cedevitu. Lijekove ne uzimam, uzet ću ih kad mi ih moji prijatelji donesu iz Šida. Poslao sam ih u Srbiju po lijekove, jer od ove države ne želim ništa. Ponovio sam zahtjev HZZO-u u Vinkovcima da mi odobre toplice, ja imam pravo na to, i užasno je to što me odbijaju, jednostavno to ne mogu podnijeti. Nisam dobro. Kad sam '90. uzeo pušku, nisam kalkulirao koji dio tijela ću izgubiti, da li ću sve izgubiti. Sad se za mene kalkulira mogu li ili ne mogu u toplice. Kako je to ponižavajuće...", kaže Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Stjepan Živković (44) je ratni vojni invalid 1. skupine, koji je stradao na vukovarskom ratištu. U mirovini je od 2000. godine kao 80-postotni ratni vojni invalid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo