Tači traži ratnu odštetu od Beograda

Kosovski premijer ocenio da je uloga Srbije destruktivna

22.3.2013.
21:05
VOYO logo

Kosovski premijer Hašim Tači predložio je Beogradu potpisivanje "mirovnog sporazuma", u kojem bi se Srbija izvinila zbog zločina počinjenih 1990-ih godina i kojim bi bilo regulisano pitanje ratne odštete.

Obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Tači je pozvao Beograd da, kako je rekao, "rasformira paralelne strukture" na severu Kosova, naglašavajući da je "Kosovo suverena država" i da je taj proces "nepovratan". On je poručio da Kosovo "neće biti mesto podela i barikada" i "stvaranja nove Republike Srpske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je odbacio mogućnost da se zajednici srpskih opština da izvršna vlast, ocenjujući da je maksimum - Ahtisarijev plan.

Kad je reč o "ratnoj šteti", Tači je ocenio da je to "uobičajen zahtev posle svakog rata" i predložio potpisivanje "mirovnog sporazuma kojim bi se regulisali odnosi Kosova i Srbije i koji bi morao da uključi i izvinjenje Srbije, kompenzaciju za ratnu štetu", kao i druga pitanja, poput sudbine nestalih, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pozdravljamo izjavu generala Dragoljuba Ojdanića, koji je pred Haškim tribunalom rekao da je bilo zločina nad kosovskim stanovništvom, i ohrabrujemo i druge institucije u Srbiji da priznaju zločine na Kosovu i kažu istinu, jer to bi bio snažan temelj za pomirenje - rekao je Tači.

Po njegovim rečima, uloga Srbije je "i dalje destruktivna" jer koristi "nelegalne strukture na Kosovu i nastavlja da otežava političku i bezbednosnu situaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Želim da verujem da je moj kolega iz Srbije Ivica Dačić jednako zabrinut za vladavinu prava na Severu i da želi da se srpska zajednica tamo razvija i živi normalno i bez straha - rekao je Tači.

"Promena granica bi mogla dovesti do destabilizacije"

Govoreći o dijalogu u Briselu, on je rekao da je "uzdržani optimista" da će praktična pitanja biti rešena i da će na taj način biti stvoren "glavni preduslov koji će dovesti do uzajamnog priznanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tači je istakao da u dijalogu "nema pregovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova", što, kako je kazao, podržava i međunarodna zajednica jer bi promena granica i podela teritorije mogli da dovedu do destabilizacije.

- Srbija je prihvatila legitimitet i ustavnost Kosova time što je pristala da prizna diplome izdate na Kosovu - rekao je Tači i pozvao Beograd da bude razuman, racionalan i da iskoristi priliku koja se pruža za normalizaciju odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, takođe, ocenio da je Kosovo "jedan od najuspešnijih procesa izgradnje države u istoriji UN" i pozvao je odnosno Rusiju i Kinu, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN koje nisu priznale Kosovo, da to učine.

- Kosovo je sada priznato od strane više od polovine članica UN. To je nepovratan proces, jer mnoge države su u procesu priznavanja nezavisnosti. Uveravam vas da je to najpravednija odluka za Kosovo i njegove građane - dodao je Tači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo