Nisu im odoljeli ni prvi ljudi u raju, netko ih voli slatke, netko kiselkaste. Postoje tisuće različitih sorti, no pitanje je - koje su jabuke najomiljenije u Hrvatskoj?
Situacija je sljedeća - 45 tisuća tona jabuka se proizvede u Hrvatskoj, a najviše otpada na Idared - 33 posto. Nakon toga ide Zlatni delišes, 12 posto. A treća najzastupljenija sorta je Jonagold, onda ide Granny Smith i tako dalje… U Slavoniji smo razgovarali s proizvođačem jabuka, Stjepanom Matijevićem, koji za sebe kaže da je mali proizvođač - a proizvede 250 tona jabuka.
"Situacija je dobra. Malo je mijenjaju vremenski uvjeti, to što se smanjuje urod, ali sa šest hektara se može lijepo živjeti od jabuka", govori.
Kvaliteta Hrvatske jabuke, u usporedbi s Poljskom koja proizvodi preko 2 milijuna tona je izvrsna, smatra Matijević.
"Mi smo broj jedan! Kod nas se to dosta dobro vodi. Ukidaju se pesticidi… Mi imamo najmanje ostataka, jako malo ili ništa - spram drugih zemalja", govori naš sugovornik.
Ukusna je, tu nema sumnje - no zašto je jabuka najzdravije voće?
"Od pamtivijeka su ljudi govorili - jabuka u kuću, bolest iz kuće. Koliko mi je poznato od mojih kupaca, oni su prezadovoljni. Nema gripe, nema ništa", kaže Matijević.
Trenutna cijena kilograma jabuke je 6 kuna, a naš sugovornik kaže da je s tim potpuno zadovoljan.
"Koliko sam vidio trgovački centri imaju cijene oko 9 do 10 kuna", kaže.
Sretan vam svima dan jabuka!