Veliki rizici / Svinjska kuga pred Hrvatskom: Koje su opasnosti ove bolesti koja je već pokosila milijune svinja?

U Ministarstvu su svjesni opasnosti pa su izdane dodatne mjere opreza

11.8.2019.
16:15
VOYO logo

Hrvatskoj prijeti afrička svinjska kuga. Svjesni su toga i u Ministarstvu poljoprivrede pa su prije turističke sezone, koja predstavlja veliki rizik za prijenos bolesti, izdali niz novih mjera opreza.

Ministarstvo među ostalim preporučuje takozvane električne pastire jer je opasna bolest stigla do hrvatskih granica. Uzgajivači domaćih svinja strepe, a što čine kako bi se zaštitili, provjerio je Tin Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afrička svinjska kuga - nikad bliže. Nakon Mađarske postoji sumnja da se pojavila i u susjednoj Srbiji. I dok smo s mađarske strane imali kakvu-takvu zaštitu u vidu žilet-žice na granici, sada uzgajivači još više strepe jer na hrvatsko-srpskoj granici prepreka za nosioca bolesti, divlju svinju, nema.

Vlado ima više od 1000 svinja i uredno ispunjava sve zaštitne mjere

"Inače sam držao zatvorene svinje. Imao sam jednu ogradu. Ali je novi propis donesen da se mora i elektropastir staviti. Dvostruka zaštita od divlje svinje jer divlje svinje su te koje su donijele afričku kugu", kazao je uzgajivač slavonske svinje Vlado Ferbežan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Ministarstvu su svjesni opasnosti pa su izdane dodatne mjere opreza.

"Veće su za jednu zemlju indirektne štete koje se pojavljuju, a to je šteta povezana s poremećajem na tržištu. Nedostatak robe, zabrana prometovanja, rast cijena", rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će se pojaviti?

Jer kako se ova bolest već pojavila u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, a sada moguće i u Srbiji, ne postavlja se više pitanje hoće li se ona pojaviti već – kada će se pojaviti.

Iako nije opasna za ljude, afrička svinjska kuga predstavlja golemi ekonomski problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se potvrdi sumnja u jedno poljoprivredno gospodarstvo, tada se sve životinje s tog gospodarstva trebaju neškodljivo ukloniti, eutanazirati. Također je bitno da se u krugovima od 3 ili 10 kilometara zabranjuje promet svinjama“, istaknuo je Kraljičak.

Pa su i lovci dobili nikad viđeni naputak da mogu odstrijeliti bilo koju divlju svinju, bilo kad. Mogu se koristiti snajperima, noćnom optikom, a dopušten je i odstrel na hranilištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će domaći uzgajivači ponovno stati na noge?

A ako se uzgajivačima usmrte sve domaće svinje, pitanje je kada će ponovno stati na noge.

"Znači da svega ovoga više neće biti. Jer ja neću moći više takvu sirovinu imati ovdje. A da bi to napravio i kad prođe ta karantena, to bi trajalo 5,6,7 godina. Ja toliko vremena nemam", rekao je Ferbežan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju usmrćivanja svih svinja, ministarstvo će nadoknaditi štetu uzgajivaču po tržišnim cijenama, no to u financijskom smislu, nije ni blizu onoga što će uzgajivači izgubiti u slučaju najcrnjeg scenarija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo