STOŽER OBJAVIO NOVE BROJKE: / Danas 190 novih slučajeva, 3 osobe preminule; Objavljeno je kada kreće cijepljenje

Image
Foto: Pixsell

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 212 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je troje ljudi, a trenutno oboljelih je 1.333, od kojih 271 na bolničkom liječenju.

27.9.2020.
8:22
Pixsell
VOYO logo
  • Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 212 novozaraženih
  • Broj umrlih od Covid-19 u svijetu uskoro će premašiti milijun
  • Dvoje francuskih nobelovaca preporučaju uvođenje 'adventskog lockdowna'

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Prva žrtva covida-19 u migrantskom kampu u Grčkoj

23:23 Grčke vlasti priopćile su u nedjelju da je novi koronavirus odnio prvu žrtvu u migrantskom kampu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o 61-godišnjem Afganistancu, ocu dvoje djece, koji je bio smješten u kampu Malakassi blizu Atene, priopćilo je ministarstvo za azil. Muškarac je bio primljen u bolnicu u Ateni.

U ovom kampu, kao i u kampovima Schisto i Elaionas, također u okolici grčke prijestolnice, uvedena je početkom rujna karantena zbog porasta broja zaraženih koronavirusom među migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nedavnog požara u kampu Moriji na otoku Lezbosu više od 240 tražitelja azila bilo je pozitivno na koronavirus u privremenom kampu kamo su bili premješteni.

Grčka je prihvatila više od 24.000 migranata koji su nagurani u kampovima, mahom na otocima, od kojih je polovina još na Lezbosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčke vlasti su u nedjelju izvijestile o 218 novozaraženih covidom-19 u zemlji, pa je sada ukupan broj zaraženih 17.444, od kojih je umrlo troje ili 379 od početka pandemije.

Talijanski ministar: produženje izvanrednog stanja zbog covida-19 je neizbježno

19:38 Produženje izvanrednog stanja uvedenog u Italiji zbog pandemije koronavirusa je "neizbježno", rekao je u nedjelju talijanski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi trebalo biti dileme", rekao je ministar za regije Francesco Boccia u razgovoru za novine La Stampa.

"Imat ćemo raspravu u parlamentu, no produženje mi se čini neizbježno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su izvanredno stanje proglasili krajem siječnja, a u lipnju su ga produžili na 15. listopada.

Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski premijer Giuseppe Conte je tako tijekom pandemije donio važne odluke, poput uvođenja restriktivnih mjera, bez odobrenja parlamenta.

Boccia smatra kako bi ukidanje izvanrednog stanja potkopalo pokušaje jačanja zdravstvenog sustava. Odbacio je kritike da se time krše građanske slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je bila među prvim europskim državama pogođenim pandemijom koronavirusa, no posljednjih mjeseci je po broju novozaraženih uspješnija od drugih zemalja.

Broj novih slučajeva stabilno raste osam tjedana, a dnevno ih je gotovo dvije tisuće, najviše od ukidanja strogih restriktivnih mjera početkom svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Italija ima bolju situaciju od primjerice Francuske koja je ovaj tjedan zabilježila čak 16 tisuća ili Španjolske koja je imala više od 10 tisuća novih slučajeva.

Talijanske vlasti posebno prate situaciju u Kampaniji, regiji u kojoj se nalazi Napulj. U nedjelju je tamo bilo 245 novih slučajeva, više nego u bilo kojoj talijanskoj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca naredio je obavezno testiranje na virus za sve koji stižu u Napulj iz inozemstva.

"Nužno je uvesti vrlo stroge kontrole onih koji dolaze iz inozemstva, posebno iz država gdje broj pozitivnih slučajeva značajno raste", priopćio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija na razini cijele države već zahtijeva testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španjolske, kao i iz Pariza i drugih dijelova Francuske koji imaju velik broj zaraženih.

Iako vlada odbacuje mogućnost ponovnog uvođenja karantene, na nekim područjima se uvode strože mjere za borbu protiv virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kampaniji je od četvrtka obavezno nositi maske i u vanjskim prostorima, osim za posjetitelje kafića i restorana koji konzumiraju hranu i one koji se bave sportskim aktivnostima.

Kao i drugdje u Europi, u Italiji postoji zabrinutost da je otvaranje škola u rujnu pogoršalo epidemiju, no stručnjaci ističu kako treba proći još tri tjedna da bi se procijenilo je li to doista slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virovitica: Jedna osoba umrla, devet novozaraženih koronavirusom

17:50 Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je osoba umrla, a devetero je novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Preminula je žena u dobi od 66 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među novozaraženima je pet muškaraca i četiri žene. Jedna osoba je asimptomatska, a osam imaju blage simptome virusa SARS-CoV-2.

Četvero ih dolazi iz samoizolacije već potvrđeno inficiranih, a za ostale se utvrđuje gdje su se zarazili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Općoj bolnici Virovitica hospitalizirane su tri osobe, a u KBC Osijek jedna je u Respiracijskom centru i dvije na Klinici za infektologiju.

U samoizolaciji se nalazi 217 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Međimurskoj županiji osam pozitivnih

13:55 Od jučer uzetih neobrađenih uzorka, 8 nalaza je pozitivno, a 94 je negativno.

Danas do 11h testirano je 72 osobe i svi su nalazi negativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući je 8 osoba oporavljeno i dalje je 64 aktivna slučaja pozitivnih na COVID 19 virus. Do sada je ukupno testirano 6625 osoba.

Trenutno je 732 osobe u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

U Krapinsko-zagorskoj županiji devet novozaraženih

13:40 U Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja 24 sata registrirano je devet novozaraženih osoba koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Tri novooboljele osobe su s područja općine Veliko Trgovišće, dvije iz općine Stubičke Toplice, a po jedna osoba iz grada Krapine te općina Bedekovčina, Đurmanec i Mihovljan. U istom je razdoblju ozdravilo pet osoba.

Od uzetih uzoraka pristiglo je 58 negativnih nalaza, dok se čekaju rezultati za još 37 uzoraka.

Trenutno je ukupno 105 osoba oboljelih od Covida-19 s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji su 502 osobe, priopćili su iz županijskog Stožera.

(Hina) xskal ysp

U Karlovačkoj županiji petero novooboljelih

13:36 U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata registrirano je pet novoboljelih osoba od koronavirusa, po dvije iz Karlovca i Ogulina i jedna iz Duge Rese, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Riječ je o tri muškarca i dvije žene koji su se u Karlovcu i Ogulinu testirali na Covid-19 u subotu, zajedno s još 39 osoba čiji su nalazi negativni.

Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 14 oboljelih.

U Karlovačkoj županiji je od početka epidemije do sada Covid infekcija potvrđena kod 330 osoba.

Inspekcija karlovačkog Stožera civilne zaštite obavila je u subotu nadzor poštivanja protuepidemijskih mjera na jednom okupljanja više od 100 sudionika u dvorani doma OSRH Zrinski i u noćnim klubovima, i nisu utvrdili nepravilnosti.

Petero novozaraženih u Varaždinskoj županiji

13:17 U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata je pet novozaraženih koronavirusom, među kojima i zdravstveni djelatnik Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Epidemiološka obrada je još u tijeku, a do sada je mjera samoizolacije određena za šestero zdravstvenih djelatnika i 14 pacijenata.

Dvije novooboljele osobe su djelatnici tvrtke u kojoj su već prethodno detektirane COVID-19 pozitivne osobe te su stoga bile u mjeri samoizolacije, a kod posljednja dva slučaja se radi o osobama srednje životne dobi kod kojih se kao mogući izvor zaraze spominje nedavni boravak u srednjoj Dalmaciji, priopćio je Stožer.

Nitko od novoobljelih nije hospitaliziran i liječit će se kod kuće.

Aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 18, uz još dvije osobe iz druge županije koje se liječe u varaždinskoj bolnici. Trenutno je na bolničkom liječenju petero pacijenata, a kod kuće ih se liječi 15, izvijestili su iz stožera.

U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije je 150 osoba, bliskih kontakata zaraženih.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 209 slučajeva zaraze, a dodatnih 16 slučajeva županiji se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

U Krapinsko-zagorskoj županji 9 novih slučajeva

13:07 U protekla 24 sata evidentirano je 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno na području Općine Veliko Trgovišće (3), Općine Stubičke Toplice (2), Grada Krapina (1), Općine Bedekovčina (1), Općine Đurmanec (1) i Općine Mihovljan (1).

U istom je razdoblju ozdravilo 5 osoba, pristiglo je 58 negativnih nalaza, dok se čekaju rezultati za još 37 uzoraka. Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 105. U samoizolaciji se nalaze 502 osobe.

U Zadarskoj županiji četiri novozaražena, kontakti ranije oboljelih

13:00 U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata četiri su novoboljele osoba od Covida-19, a uglavnom je riječ o obiteljskim i prijateljskim kontaktima, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima tri su žene i jedan muškarac.

Dvoje novooboljelih je s područja Pakoštana, a po jedna osoba iz Biograda i Poličnika.

Na Covid odjelu u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 pacijenata i više nitko nije na respiratoru.

Na području županije trenutno su u samoizolaciji 254 osobe, nadzor je istekao za njih 7407, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 163 uzorka.

U BiH u nedjelju 123 novozaražena, dvoje umrlih

12:55 U Bosni i Hercegovini u nedjelju su potvrđena 123 nova slučaja zaraze koronavirusom a dvije zaražene osobe su umrle, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U protekla 24 sata provedena su testiranja na nešto manje od 800 uzoraka pri čemu je zaraza virusom SARS-CoV-2 otkrivena kod 62 osobe iz Federacije BiH te kod 61 iz Republike Srpske.

Banja Luka je i dalje pojedinačno najveće žarište zaraze jer je tamo od subote potvrđeno 29 novih slučajeva.

Na području Sarajeva stanje je bolje i tamo je u protekla 24 sata registrirano 14 novozaraženih.

Mani broj testiranja pa tako i manji broj potvrđenih slučajeva zaraze uobičajeni su u BiH tijekom vikenda u usporedbi s radnim danima. U proteklom je tjednu prosječni dnevni broj novozaraženih bio oko 250.

Od ponedjeljka u vinkovačkim srednjim školama online nastava

12:43 Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u srednjim i višim razredima osnovnih škola na području grada Vinkovaca od ponedjeljka će se nastava održavati online, najavljeno je u nedjelju na konferenciji za novinare županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite.

"Od sutra, u idućih 14 dana, nastava će se u vinkovačkim srednjim školama i osnovnim školama za učenike od 5. do 8. razreda održavati online, dok će niži razredi imati nastavu u školama", kazala je pročenica za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić.

Dodala je da će se online nastava održavati i za učenike 4. razreda vinkovačke osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, u kojem je velik broj zaraženih učenika.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić kazao je kako će se već u petak odluka o online nastavi preispitati te vidjeti treba li je suziti ili možda i proširiti.

"Ovo što činimo, činimo ako bi suzbili zarazu na što manju mjeru, a naše građane zaštitili", kazao je Bosančić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić kazao je kako će se županijski Stožer sastati u ponedjeljak te će se donijeti još neke mjere za neka druga područja u županiji. Kelić je potvrdio kako je povećani broj zaraženih osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji, posebice u Vinkovcima, posljednjih dana, posljedica krizmi i prve pričesti koje su održane proteklog vikenda na području županije i u Vinkovcima.

U posljednja 24 sata na području Vukovarko-srijemske županije 19 je novopozitivnih osoba od kojih je 17 iz Vinkovaca, a toliko je Vinkovčana bilo novopozitivno i u subotu kada je u županiji bilo novozaraženih 23 osobe.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije povećani broj novozaraženih koronavirusom, posebice u Vinkovcima, dovode u vezu s krizmom i prvom pričesti koje su proteklog vikenda održane u vinkovačkim župama Sv. Ćirila i Metoda u Radićevom bloku i Blaženoga Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Slovenija u ponedjeljak ažurira liste vezane uz koronavirus - mediji

12:08 Slovenska vlada trebala bi u ponedjeljak ažurirati svoje liste kojima se države prema epidemiološkoj situaciji dijele na "zelene", "žute" i "crvene" kako bi uskladila svoje standarde s onima koje priprema EU, najavljuju u nedjelju slovenski mediji.

Dosadašnja žuta lista trebala bi biti izmijenjena u narančastu a na njoj bi bile zemlje iz kojih bi se u Sloveniju moglo od ponedjeljka ulaziti bez karantene, ali uz negativni test na koronavirus koji je napravljen u nekoj od država EU-a ili šengenskog područja.

Nije još jasno hoće li se na novoj narančastoj listi naći i Hrvatska za koju je glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin u četvrtak kazao da još ne ispunjava kriterije za skidanje s crvene liste i da bi njeno uvrštenje na žutu, odnosno ubuduće na narančastu listu, bilo preuranjeno.

Kacin je u četvrtak najavio i da će se s obzirom na vrlo povećan broj novih slučajeva u Austriji, koja je još na slovenskoj zelenoj listi, građanima preporučiti da tamo ne putuju osim u nužnim slučajevima.

Što se tiče Mađarske, u kojoj je, po riječima glasnogovornika slovenske vlade, epidemiološka situacija vrlo teška i "slična onoj u BiH", Kacin je kazao da se Mađarska "sama zatvorila" jer je zatvorila granice za strance, pa to pitanje nije toliko aktualno jer je prometa na granici sa Slovenijom vrlo malo.

Slovenija u nedjelju bilježi 159 novih zaraza koronavirusom u 24 sata, a od posljedica covida-19 umrla je još jedna osoba, objavila je slovenska vlada, dodajući da je postotak potvrđenih infekcija viši nego dan ranije.

Taj trend brine epidemiologe, pa je najavljeno da će vlada pooštriti obvezujuće mjere i preporuke za suzbijanje epidemije, te još više ograničiti nekontrolirana okupljanja većeg broja osoba.

S rezultatima iz zadnja 24 sata ukupni broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 1530, od čega je trenutno aktivno 1648 slučajeva, a broj umrlih povećao se na 147.

U bolnicama je trenutno 80 oboljelih od covida-19, a među njima je 18 pacijenata u težem stanju i na intenzivnim odjelima, prema podacima ministarstva zdravstva.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 21 novooboljeli, umrla jedna osoba

11:55 U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena 21 novooboljela osoba od Covida-19, dok je u bolnici umrla jedna osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u 24 sata ukupno je 447 obrađenih testova.

Među 21 novooboljelom osobom iz Splita ih je 14, te po jedna iz Makarske, Omiša, Sinja, Trilja, Trogira, Visa i Vrgorca. Devetnaestoro njih su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se dvoje novooboljelih epidemiološki obrađuju.

"Ukupno se 1053 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 34 COVID pozitivne osobe, dok se pet osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 70 godina koji je uz brojne komorbiditete bio pozitivan i na COVID infekciju", navode iz županijskog Stožera.

U Požeško-slavonskoj županiji devet, u brodsko-posavskoj tri novooboljela

11:09 U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata devet je novooboljelih od koronavirusa, a u Brodsko-posavskoj troje, potvrdili su županijski stožera civilne zaštite.

U toj županiji trenutno je 116 osoba pozitivno na koronavirus, a njih 11 je pod nadzorom liječnika u bolnici.

S ciljem daljnjeg sprečavanja širenja koronavirusa 810 osoba iz Požeško-slavonske županije nalazi se pod mjerom samoizolacije.

Tri novozaražena u Brodsko-posavskoj županiji

Stožer civilne zaštite susjedne Brodsko-posavske županije u nedjelju je izvijestio o samo tri nova slučaja zaraze Covidom-19.

U toj županiji trenutno su na koronavirus ukupno pozitivne 34 osobe, od kojih je osam na liječenju u bolnici.

Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji trenutno su 504 osobe. Prema podacima županijskog stožera civilne zaštite u županiji je od početka pandemije bilo ukupno 625 osoba oboljelih od Covida-19.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji četiri novozaražena

10:41 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije četiri su novozaražene osobe koronavirusom, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe su s područja grada Bjelovara. Riječ je o zdravstvenim djelatnicima i trenutno se provodi epidemiološka obrada vezana uz kontakte novooboljelih.

Druge dvije novozaražene osobe su s područja općine Đulovac. Riječ je o učeniku i zaposleniku Osnovne škole Đulovac te je slijedom toga nadležna epidemiološka služba stavila dva razreda u samoizolaciju, jedan u Matičnoj školi i jedan u Područnoj školi na području općine Đulovac.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaraženo 29 osoba koronavirusom, jer u posljednja 24 sata dvije osobe skinute su s evidencije oboljelih.

U samoizolaciji je 489 osoba.

Nema novih slučajeva u Ličko-senjskoj županiji

10:39 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od COVID-19.

Ukupno je oboljelo 167 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 45 aktivnih slučaja, 120 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama: 1. Otočac - 14 2. Gospić - 24 3. Plitvička jezera - 2 4. Perušić - 3 5. Novalja - 1 6. Vrhovine - 1

U protekla 24 h testirano je 14 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 214 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

U Dubrovačko-neretvanskoj četiri nova slučaja

10:30 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika (za jednu utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena epidemiološka veza) te jednoj ženskoj osobi iz Blata.

Izliječeno je pet osoba - dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Konavala i Župe dubrovačke. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. U samoizolaciji je 350 osoba.

19 novih u Vukovarsko-srijemskoj

10:28 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (17 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Ostrova i 1 iz Cerića). Preminulih osoba nema.

Trenutno je u županiji osam osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 457 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno šest radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

U Dubrovačko-neretvanskoj četiri nova slučaja

10:25 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika (za jednu utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena epidemiološka veza) te jednoj ženskoj osobi iz Blata.

Izliječeno je pet osoba - dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Konavala i Župe dubrovačke. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. U samoizolaciji je 350 osoba.

19 novih u Vukovarsko-srijemskoj

10:20 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (17 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Ostrova i 1 iz Cerića). Preminulih osoba nema.

Trenutno je u županiji osam osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 457 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno šest radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

U Osječko-baranjskoj županiji sedam novobooljelih osoba

10:15 U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji sedam je novoboljelih osoba od koronavirusa, najviše s područja općine Čepin, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u posljednja 24 sata analizirano je ukupno 215 uzoraka, a od toga je sedam bilo pozitivno na koronavirus.

Tri novozaražene osobe žive na području općine Čepin, dvije Grada Đakova, a po jedna na području grada Osijeka i općine Trnava, priopćio je Stožer. Na liječenju od zaraze koronvavirusom u osječkom KBC-u nalazi se 21 pacijent, od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 131 osobu, koji su kontakti novopozitivnih, što je rezultat obrade kontakata za 12 osoba kojima je prethodnog dana utvrđen pozitivan nalaz, pa je pod tom mjerom na području Županije trenutno 627 osoba. Policija je obavila 21 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje te mjere, navode u osječko-baranjskom Stožeru Civilne zaštite.

Stožer objavio nove podatke

10:02 U posljednja 24 sata zabilježeno je 190 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1316 Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta.

Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 16197 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 272 preminulo, ukupno se oporavilo 14609 osoba, od toga 204 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 9372 osobe.

Do danas je ukupno testirano 292 969 osoba, od toga 3945 u posljednja 24 sata.

Gripa: Naručeno 590.000 doza, u pripremi plan cijepljenja

Zbog epidemije koronavirusa cijepljenje protiv gripe ove će godine u Hrvatskoj započeti ranije, polovicom listopada, ukupno je naručeno 590.000 doza cjepiva, a u pripremi je plan provedbe cijepljenja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

"U siječnju smo naručili 460.000 doza cjepiva, a sada je naručeno dodatnih 130.000 doza. Uskoro bi trebalo stići 560.000 doza, a još 30.000 u prosincu. Toliko se na svjetskom tržištu moglo nabaviti s obzirom na nedostatne količine cjepiva", rekao je Hini epidemiolog Branko Kolarić.

Cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada

To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400.000 doza cjepiva, ističe Kolarić.

Očekuje da bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku početkom listopada, a nakon što se distribuira u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada.

To je tri do četiri tjedna ranije nego lani, a građani će se na cijepljenje morati telefonski naručiti kod svog liječnika, kaže Kolarić koji je voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba.

Prioritetne skupine za cijeljenje protiv gripe su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe, kao i osobe s kroničnim bolestima, a stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa.

"U tijeku je izrada plana za provedbu cijepljenja u skladu s epidemiološkim mjerama, jer ne smije nastati strka i gužva, što bi bilo pogodno za širenje Covida-19. Prvo treba cijepiti one koji ulaze u rizične skupine, a nakon toga i ostale građane", kaže Kolarić.

Prijedlog je da se u ordinacijama opće medicine odvoji vrijeme za cijepljenje protiv gripe, kako ne bi u isto vrijeme dolazili i bolesni pacijenti.

"Ljudi će se morati naručiti na cijepljenje telefonom. Znamo da je to izazov jer su telefoni liječnika zauzeti, pa zato planiramo s narudžbama krenuti već sada kako bi liječnici mogli napraviti plan cijepljenja svojih pacijenata", ističe Kolarić.

Pri dolasku u ambulantu bit će obavezno mjerenje temperature, nošenje maski, dezinficiranje ruku i vođenje evidencije dolaska. Domovi zdravlja koji za to imaju mogućnost cijepljenje mogu organizirati vani, pod šatorom ili negdje drugdje ako nije hladno.

Epidemija gripe pospješuje širenje koronavirusa

"Epidemija gripe pospješuje širenje koronavirusa jer kad imamo bilo kakvu respiratornu infekciju, poput gripe, više kišemo, kašljemo i na taj način širimo kapljice. Ako se dobiju te dvije infekcije paralelno, imat ćemo bolest s težom kliničkom slikom", napominje.

S druge strane, Kolarić ističe dobre rezultate u ovogodišnjoj sezoni gripe u Australiji, gdje je zahvaljujući epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa zabilježen deseterostruki pad broja oboljelih od gripe.

"U Australiji je tijekom sezone gripe deset puta pao broj zaraženih jer su svi nosili maske. Primjerice, u travnju 2019. imali su registriranih 19.000 slučajeva gripe, a ove godine u istom razdoblju 229 slučajeva. To pokazuje da mjere protiv širenja Covida-19 značajno utječu i na broj zaraženih od gripe", kazao je.

I ovogodišnje cjepivo protiv gripe je četverovalentno, što znači da sadrži dva tipa virusa A - H1N1 i H3N2, te dva tipa virusa grupe B, za koja se predviđa da će biti dominantni u ovogodišnjoj sezoni. Riječ je o cjepivu tvrtke Sanofi, od koje Hrvatska nabavlja cjepivo kroz trogodišnji ugovor putem javne nabave.

Cjepivo je isto kao i svake godine, a radi se o mrtvom i razlomljenom virusu gripe, koji ne može izazvati bolest. Cjepivo može imati lokalne nuspojave poput boli, otekline i crvenila, a kod nekoga može izazvati povišenu temperaturu, no ona je znak imunološke reakcije na prisutnost stranog antigena u tijelu na koji se stvaraju protutijela.

Kontraindikacija za cijepljenje je alergija na sastojke cjepiva, a u kontraindikacije spadaju i sve akutne zarazne bolesti, uključujući koronavirus, pa će osobe sa simptomima te bolesti odgoditi cijepljenje za 10 do 14 dana, navodi Kolarić.

"Zadnjih godina bilježimo porast interesa za cijepljenje, koji je 2000-ih godina zbog tzv. antivakcinacijskog pokreta imao silazni trend. Ove godine interes je dodatno veći zbog epidemije koronavirusa", rekao je.

Cjepivo u slobodnoj prodaji po 96,39 kuna

Prošle sezone gripe, zaključno sa 17. svibnjem ove godine, u Hrvatskoj je bilo registrirano 59.725 oboljelih. Prošlogodišnji podaci pokazuju da je bilo 117 mrtvih od posljedica gripe.

Cjepivo protiv gripe je i u slobodnoj prodaji u ljekarnama po cijeni od 96,39 kuna i za njim vlada velika potražnja, doznaje se od predsjednice Hrvatske ljekarničke komore Ane Soldo,

"Na tržištu su ove godine dva cjepiva, od kompanija Mylan i Sanofi, oba četverovalentna i iste kvalitete. Prvo je na tržište prošloga tjedna stiglo 50.000 doza cjepiva tvrtke Mylan, no u veledrogerijama ga više nema, a određene količine još se mogu naći u ljekarnama", kaže Soldo.

Sredinom listopada očekuje 40.000 doza cjepiva tvrtke Sanofi te eventualno još između 10.000 i 20.000 doza u prosincu, iako to još nije potvrđeno s obzirom na veliku potražnju na cijelom tržištu EU-a.

U Gradu Zagrebu 44 novooboljelih

9:51 U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđene 43 novozaražene osobe koronavirusom, među kojima su i jedna zaposlenica doma za starije, dva učenika srednjih škola i jedan učitelj osnovne škole, izvijestio je u nedjelju zagrebački Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 605 testiranja na koronavirus, a mjera samoizolacije određena je za 151 osobu.

Među novooboljelima, 12 ih ima negativnu epidemiološku anamnezu, 25 osoba su kontakti prethodno oboljelih, jedna je osoba došla iz BiH, četiri su povratnici s godišnjeg odmora, a kod jedne je osobe moguća izloženost prilikom izlaska.

Na koronavirus je pozitivna jedna zaposlenica doma za starije i nemoćne osobe.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa i kod dva učenika srednjih škola i jednog učitelja osnovne škole te je mjera samoizolacije određena za 39 učenika srednjih škola.

Trenutno je u Zagrebu 325 aktivnih slučajeva, a 1763 osobe se nalaze u samoizolaciji.

Devet novih u Požeško-slavonskoj

9:39 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 116 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 105 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 810 osoba, a ukupno je testirano 8821 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 128 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095/340-0019

Večernji list: Nadbiskup Hranić zaražen koronavirusom

9:20 I đakovačko-osječkinadbiskup Đuro Hranić je među zaraženima koronavirusom, no nije hospitaliziran, piše u nedjelju Večernji list, pozivajući se na neslužbene izvore.

Navodno je 59-godišnji nadbiskup bio na krizmi u Vukovarsko-srijemskoj županiji proteklog vikenda, na kojoj su već potvrđeni pozitivni slučajevi, navodi dnevnik.

Na istom slavlju bio je i nadbiskup Srakić. U Vukovarsko-srijemskoj županiji jučer su zabilježena 23 nova slučaja zaraze, za koje se vjeruje da su povezani sa spomenutim slavljem.

Podsjetimo, nadbiskup u miru Marin Srakić koncem lipnja također je bio pozitivan te hospitaliziran u jeku zaraze koja je izbila u samostanu u Đakovu, gdje je tada bilo zaraženo više od 150 časnih sestara, donosi Večernji list.

U Koprivničko-križevačkoj četiri nova slučaja

9:19 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije osobe s koprivničkog te po jednoj osobi s đurđevačkog i križevačkog područja.

Jedna je osoba proglašena zdravom, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je 13 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. U samoizolaciji se nalazi 81 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 214 slučajeva bolesti.

19 novih u Primorsko-goranskoj županiji

9:17 U posljednja 24 sata 19 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji. Jedna od njih iz doma za starije u Delnicama, pa je ukupno 66 zaraženih iz te ustanove. Nitko nije prebačen u bolnicu i svi su korisnici u domu bez temperature i dobro.

Od novozaraženih njih 12 su kontakti prethodno zaraženih osoba, a za sedam se još istražuju izvori zaraze. Sedam je ozdravljenih osoba. Ukupno aktivnih slučajeva u županiji je 139.

Nema novih slučajeva u Istarskoj županiji

8:50 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 228 uzoraka briseva (174 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Trenutno je 6 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 77 osoba.

Alemka Markotić podsjetila na korisnu praksu

8:28 Uoči sezone drugih respiratornih bolesti ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ podsjetila je na jednostavan i pristupačan postupak koji će smanjiti rizik od zaraze koronavirusom, ali i svim drugim zaraznim respiratornim bolestima – ispiranje nosa slanom otopinom.

“Definitivno to brojni liječnici preporučuju svima pred sezonu infekcija dišnog sustava, sluznica je osjetljiva na suhi zrak. Sluznica se treba vlažiti, otopine je održavaju svježijom i zdravijom”, rekla je. O virusu još moramo učiti

No priznaje kako j oko virusa i dalje mnogo nepoznanica, prvenstveno je li osoba koja je preboljela covid-19, sigurna od nove zaraze. “Još se ne može reći je li moguće da se osoba dva puta zarazi koronavirusom. Vidjet ćemo, to je novi virus i trebat će još jedno vrijeme, ova sezona će nas puno naučiti”, kaže.

Istaknula je i jednu stvar koja se do sada otkrila o virusu: “Primijetilo se da u nosu određenog broja osoba se čak više mjeseci mogu naći čestice defektne koje ne mogu inficirati druge”, zaključuje Markotić.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novozaraženih

8.20 Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, izvijestili su iz tamošnjeg stožera Civilne zaštite. I dalje mole sve žitelje županije da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera radi odgovornosti prema sebi i drugima.

Nobelovci francuskoj vladi savjetuju 'adventski lockdown'

8.18 Ekonomisti Esther Duflo i Abhijit Banerjee, bračni par Nobelovaca u subotu je pozvao francuske vlasti da razmotre mogućnost uvođenja lockdowna u vrijeme adventa kako bi obiteljske proslave Božića prošle uz što manji rizik od širenja koronavirusa. Ovakva "jasna, ujednačena i transparentna" opcija smanjila bi opasnost od širenja zaraze među najugroženijima, a među njima su i starije osobe, napisali su Esther Duflo i Abhijit Banerjee u listu Le Monde.

Bračni par zaposlen na prestižnome američkom MIT-u, koji je 2019. osvojio Nobelovu nagradu za ekonomske znanosti za rad o kreiranju eksperimentalnog pristupa problemu ublažavanja globalnog siromaštva, predložio je uvođenje lockdowna u cijeloj zemlji tijekom razdoblja adventa, od 1. do 20. prosinca.

Duflo i Banerjee smatraju da bi takva odluka mogla imati limitiran utjecaj na škole te da bi ekonomski bila manje štetna od potpunog "otkazivanja božićnih proslava" ili uvođenja još oštrijih mjera karantene nešto kasnije, kada adventsko razdoblje već pokrene val zaraza među stanovništvom. Ako se takav plan provede, "ljude bi se moglo potaknuti na božićnu kupnju u studenome", smatra francusko-indijski bračni par. S obzirom na svakodnevni nagli porast broja zaraženih u zadnje vrijeme, vlada bi mogla biti prisiljena uvesti oštre mjere karantene tijekom božićnog razdoblja, pa čak i "zabraniti putovanja i obiteljska okupljanja", upozorili su.

Francuska je na nedavnu naglu pojavu žarišta zaraze koronavirusom reagirala ponovnim uvođenjem restriktivnih mjera, poput ranijeg zatvaranja barova u 12 velikih gradova, među kojima je i Pariz. Još oštrije mjere uvedene su u Marseilleu, gdje je potpuno zatvaranje svih barova i restorana potaknulo proteste zaposlenih u ugostiteljskoj branši.

Australska Viktorija ublažava ograničenja

8.16 Druga najmnogoljudnija australska država Viktorija koja je ujedno bila i žarište Covida-19 u zemlji, ubrzat će ublažavanje ograničenja socijalnog distanciranja, budući da se broj zaraženih usporio na manje od 20 slučajeva dnevno, rekao je u nedjelju premijer te zemlje. U Viktoriji je u protekla 24 sata zabilježeno 16 slučajeva Covida-19, no ta zemlja je početkom kolovoza stavila gotovo svih pet milijuna stanovnika glavnog grada Melbourna pod jednu od najstrožih blokada na svijetu.

Budući da su slučajevi znatno ispod rekordnog jednodnevnog maksimuma od preko 700 slučajeva prijavljenih u kolovozu, premijer Viktorije Daniel Andrews rekao je kako će se neka ograničenja, uključujući noćni policijski sat, gotovo momentalno ukinuti. Preostala ograničenja mogla bi biti ublažena nešto ranije, kada brojevi slučajeva dostignu neke prihvatljive razine. U Viktoriji su prvotno mjere trebale ostati na snazi do kraja studenog.

"Postigli smo veći napredak nego što smo se nadali da ćemo postići u ovom trenutku, no to ne znači da je s ovim gotovo", rekao je Andrews.

Ubrzano ukidanje ograničenja u Viktoriji ojačava oslabjelo gospodarstvo. Pandemija u toj zemlji izbrisala je svaku nadu u brzi ekonomski oporavak, a Australija je ušla u svoju prvu recesiju u posljednja tri desetljeća, dok je efektivna nezaposlenost premašila 10 posto. Kao izravni poticaj gospodarstvu, Viktorija je priopćila kako će se od ponedjeljka 127.000 radnika vratiti na posao, što je za 30.000 ljudi više nego u prethodnom planu najavljenom početkom rujna.

Više od milijun ljudi u Viktoriji prima subvenciju za plaću od savezne vlade nakon što je u kolovozu naloženo zatvaranje velikih područja države kako bi se usporilo širenje virusa. Ograničenja su, međutim, spriječila drugi nacionalni val virusa. Najmnogoljudnija australska država Novi Južni Wales u nedjelju je priopćila o prvom danu bez ijednog slučaja Covida-19 u više od tri mjeseca. Australija je izvijestila o nešto više od 27.000 slučajeva i 872 umrlih, što je znatno ispod broja viđenog u mnogim drugim razvijenim zemljama.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo