'Fašizmu nema mjesta' / Švicarska zabranila Thompsonov koncert u blizini Zuericha, organizatori razmišljaju o žalbi

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Koncert Marka Perkovića Thomposona zabranjen je u švicarskom gradu Schlieren

26.8.2016.
15:48
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnik švicarske kantonalne vlade potvrdio je odluku gradskog vijeća grada Schlierena s kraja srpnja kojom se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona, koji je trebao u tom gradiću pored Zuericha biti održan 3. rujna, priopćila je uprava grada Schlierena koju u petak prenose švicarski mediji.

"Organizator koncerta, tvrtka Cronight žalila se na odluku gradskog vijeća Schlierena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", priopćio je grad Schlieren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik organizatora, tvrtke Cronight, izjavio je kako razmišljaju o žalbi pri Upravnom sudu, ali da ne polažu puno nade u uspjeh.

"To je politička odluka", rekao je jedan predstavnik Cronighta koji je htio ostati neimenovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Cronight se prije toga u izjavi za dnevnik Neue Zueriche Zeitung požalila kako zbog zabrane koncerta 'trpe financijsku štetu'.

Neue Zuericher Zeitung u istom članku navodi kako Thompson 'uvijek iznova' upada u oči zbog 'ultra-nacionalističkih svjetonazora' i 'veličanja fašističkog režima ustaša'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Schlieren je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti.

"Ova odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese i da temeljna prava nisu prekršena", stoji u priopćenju grada Schlierena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je prvobitno zabranio nastup Thompsona iz bojazni po javnu sigurnost te da bi 'pojedine grupe ili osobe' mogle pokušati ometati nastup.

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Juso, mladež Socijaldemokratska stranke Švicarske (SP) koja je i pokrenula postupak zabrane Thompsonovog koncerta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitamo gradu Schlierenu na hrabroj odluci da zabrani ovaj nastup i tako obrani demokratske vrijednosti. Fašizmu nema mjesta u našem društvu", izjavila je potpredsjednica Mladeži SP-a za kanton Zuerich Nina Huesser.

Thompsonu su već i prije po Švicarskoj ali i u Njemačkoj bili zabranjivani koncerti zbog 'opasnosti po javni red i mir'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo