SVI PUTNICI S TRAJEKTA MARKO POLO ZA SADA SU ZDRAVI: / Evo kako će biti prepraćeni u samoizolaciju i karantenu

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Svi putnici s trajekta Marko Polo koji su doputovali u Split su za sada zdravi

11.3.2020.
10:39
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Za sada je zdravo svih 93-oje putnika koji su jutros trajektom Marko Polo iz Ancone došli u Split, rečeno je na konferenciji za novinare splitsko-dalmatinskog Stožer Civilne zaštite, koji je poručio da je sve pod kontrolom i da su spremno dočekali taj brod iz italije. Na brodu je bilo 57 Hrvata, devet Talijana, šest državljana BiH i tri Crnogorca te putnici iz ostalih dijelova svijeta.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je na konferenciji za novinare Stožera da brodovi Jadrolinije od danas više neće ploviti prema Italiji i natrag u Hrvatsku. Izvijestio je da su još jučer znali tko će sve biti na trajektu Marko Polo koji je jutros uplovio u splitsku luku. Poručio je da nema mjesta panici, da su cijelo vrijeme u koordinaciji s Nacionalnim stožerom, te da je apsolutno sve pod kontrolom, jer je Stožer na vrijeme pokrenuo sve aktivnosti i spremno dočekao trajekt Marko Polo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koordinacijom s nacionalnom razinom danas će Jadrolinija donijeti odluku da više nema pomorskog tranzita između Italije i Hrvatske. To je bitno za ubuduće", kazao je župan Boban podsjetivši da u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada nema niti jednog oboljelog. U međuvremenu je Jadrolinija objavila da zbog epidemije koronavirusa u Italiji privremeno, dok se situacija ne poboljša, prekida međunarodnu liniju Split – Ancona s Italijom.

Image
U ISTRI ZATVARAJU ŠKOLE, U CIJELOJ ZEMLJI OTKAZUJU SE DOGAĐAJI S VIŠE OD 100 LJUDI; /

Putnike s trajekta prebacili u splitsku karantenu

Image
U ISTRI ZATVARAJU ŠKOLE, U CIJELOJ ZEMLJI OTKAZUJU SE DOGAĐAJI S VIŠE OD 100 LJUDI; /

Putnike s trajekta prebacili u splitsku karantenu

350 tisuća kuna za KBC Split

Župan Boban rekao je da su spremni na sve, a izdvojili su i 350 tisuća kuna za KBC Split za uređenje i saniranje prostora, te dodatnu opremu za liječenje koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite i dožupan Luka Brčić rekao je da se na brodu nalazilo 57 Hrvata, devet Talijana, šest državljana BiH, tri Crnogorca i u manjem broju ostali putnici iz ostalih dijelova svijeta. Ustvrdio je kako su pripravni za njihov dolazak, da se radi u koordinaciji sa sanitarnim inspektorima koji pristupaju pojedinačno svakom slučaju, kao i da su u svakom trenutku u vezi.

"Rješenja postoje. Prvo se odnosi na naše sugrađane, a to je samoizolacija, za osobe koje nisu iz Hrvatske već su došli sa žarišnog i najugroženijeg talijanskog područja postoji mogućnost ili povratak u luku odakle su isplovili ili karantenski smještaj. U karanteni imamo osigurane sve uvjete za prihvat i takvih ljudi. Podsjećam da ljudi koji dođu u karantenu nisu oboljeli već su samo pod nadzorom i stranci tamo sami snose troškove", kazao je Brčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ako se netko pojavi sa simptomima bolesti?

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je rekla da nemaju informacije da netko s broda Marko Polo za sada pokazuje simptome bolesti, no s obzirom da je u luci epidemiolog i sanitarni inspektor, ukoliko bude takvih slučajeva - takve će osobe biti proslijeđene nadležnim službama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji bi takvog sumnjivog putnika poslao na Kliniku za infektologiju KBC Split.

Za sada su svi s broda zdravi, ali što će se događati tijekom sljedećih dana nitko ne može predvidjeti, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ide u samoizolaciju?

Na novinarsko pitanje na koji način putnici s broda odlaze u samoizolaciju, liječnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Diana Nonković je kazala da rade po naputcima nacionalnog Stožera u kojem je propisan svaki korak postupanja za cijelu zemlju.

"Ne može se dogoditi da netko svojim privatnim automobilom ili javnim prometom s ovoga broda ode kući u samoizolaciju ili u karantenu. U Postupniku nam je propisan svaki korak. Italija je sada zemlja koja je potpuno zatvorena i mi postupamo onako kako trebamo postupati da tu nema mogućnosti bilo kakvih manipulacija od strane osoba kojima je propisana karantena, odnosno samoizolacija", odgovorila je Nonković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljani Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su se nalazili na brodu Marko Polo tijekom dana će službe prepratiti do granica njihove države.

Od početka epidemije koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije je ukupno testirano između deset i 15 osoba, trenutno je 250 osoba pod nadzorom, a 50 u samoizolaciji. Do kraja današnjeg dana bi trebali doći nalazi testiranja na taj virus za muškarca i ženu koji su jučer zaprimljeni na Kliniku za infektologiju splitske bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo