unutarstranačka bitka / Svi Plenkovićevi ljudi: Među tri mušketira u utrci za potpredsjednika HDZ-a i jedna žena

Skupljanje potpisa počinje za tri dana i traje do početka ožujka kada počinje 13-dnevna unutarstranačka kampanja

7.2.2020.
18:30
VOYO logo

Andrej Plenković okupio je svoj izborni stožer i odabrane pristaše. Stožer je odredio i smjernice kojima premijer juriša u drugi stranački mandat. 

Konačno je riješena enigma Plenkovićeva tima - među tri mušketira za potpredsjednika je i jedna žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer i predsjednik HDZ-a, koji to želi ostati nakon prvog sastanka unutarstranačkog izbornog stožera – zadovoljan je.

A dok se  čeka predstavljanje programa, predstavljena je jedina kandidatkinja u njegovu timu. Zdravka Bušić koja je trenutačno zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakve veze ima da sam ja sestra Zvonka Bušića?"

"Ja mislim da ja jesam prepoznatljiva među članovima HDZ-a zato što sam u HDZ-u od '89. godine. Tada sam se učlanila kad sam još bila u Americi, a došla sam u Hrvatsku '90. godine i bila sam u Uredu predsjednika Tuđmana cijelo ono ratno vrijeme. Može biti podmetanja, ali kakve veze ima da sam ja sestra Zvonka Bušića? Što je tu krivo, što je tu loše?", kaže Zdravka Bušić.

Uz nju, Plenkovićevi kandidati za potpredsjednika su: Oleg Butković, Ivan Anušić i Branko Bačić dok je ministar branitelja kandidat za drugog čovjeka stranke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje u timu u Andreja Plenkovića jasno se oslovljava da su Domovinski rat i hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske i ja ću svakako na tom tragu imati veliku ulogu", poručuje ministar branitelja .

Medved je tako suprotstavljen Ivanu Penavi koji je kandidat za istu poziciju, ali u opciji za promjene. Uz Damira Krstičevića kao voditelja Stožera i Zdravku Bušić kao kandidatkinju za potpredsjednicu očito je da se kadrovskom križaljkom Plenković pokušava približiti desnici u stranci. Istodobno, glasnogovornik Stožera poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da je to jedan tim koji je dokazan u svakom smislu, stručno, profesionalno, politički I on jamči kontinuitet uspjeha HDZ-a pod vodstvom Andreja Plenkovića i Vlade naravno nakon što dobijemo slijedeće parlamentarne izbore", kaže ministar unutarnjih poslova . 

Božinović je glasnogovornik kampanje, ali ujedno i ministar unutarnjih poslova, a visoke funkcije imaju i ostali kandidati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo mi zbog unutarstranačkih izbora zaboraviti da nam je prije svega interes Hrvatske u pitanju. Ono čim se se ja vodim da ono što je dobro za Hrvatsku je dobro i za Hrvatsku demokratsku zajednicu", ističe predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a . 

"Mi smo obečali da će ovoga puta zaista moći odabrati, birati. Oni koji žele imat će samo jednu opciju, opciju za promjene, bilo bi loše za demokraciju da imaju samo jednog člana i jednog kandidata", jasno će Davor Ivo Stier. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je prije četiri godine izabran Plenković i Karamarko čija se kandidatura tek čeka. 

A Miro Kovač, zasada jedini koji je se javno direktno suprostavio Plenkoviću morat će, kao i svi ostali kandidati skupljati potpise. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupljanje potpisa počinje za tri dana 

S obzirom da HDZ ima oko 210 tisuća članova, 5 posto potrebno je za predsjedničku kandidaturu: oko 10 i pol tisuća potpisa. Isto je i za njegova zamjenika dok potpredsjesnici moraju skupiti 3 posto potpisa članstva, oko 6 tisuća potpisa.

Skupljanje počinje za tri dana i traje do početka ožujka, kada počinje 13 dana duga unutarstranačka kampanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo