KAKO ĆEMO SLAVITI USKRS? / Svećenik križni put molio vozeći se u autu kroz selo: 'Unuka je viknula: 'Baba, brže!' A ja sam se rasplakala'

U petak sam odlučio sjesti u auto i krenuti kroz naše mjesto i moliti križni put, kazao je velečasni Ivica Omazić

1.4.2020.
21:25
VOYO logo

Iduće nedjelje je Cvjetnica, nakon toga slijedi Veliki tjedan i Uskrs. Crkve će biti prazne, a bez vjernika neće se održati ni neki dijelovi obreda.

Upute kako proslaviti Veliki tjedan stigle su iz Vatikana - Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata donijela je dekret kojim se biskupima i svećenicima tumači kako slaviti te dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misna slavlja bez vjernika

Misna slavlja bez vjernika, prijenosi na društvenim mrežama već su postali uobičajena praksa. "Program je raznovrstan. Oko 3 sata počnemo emitirati, a vjernici nam pišu, prate nas i šalju nam poruke koliko im znači naša molitva i ono što radimo", kazao je don Ivan Terze, župnik župe Pomoćnice kršćana u Splitu.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uskrsnoj euharistiji prisustvovat će sa svog kauča. "Gledam misu preko Facebooka i jedva čekam kad će početi uživo", kazala je Marija Lubina iz Runovića

I svećenicima je tužno i neobično misno slavlje bez vjernika. "Jako je čudno. Osobito u dijelu kad kažem: 'Gospodin s vama', a nemaš odgovor: 'I s duhom tvojim'", kazao je svećenik Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Tomislav Hačko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati Veliki tjedan i Uskrs?

Velečasni Tomislav prevodio je dekrete Svete Stolice koji biskupima i svećenicima daju upute za obrede Velikog tjedna. Na Cvjetnu nedjelju u katedralama će se moći održati procesija s blagoslovom grančica, a za župnike koji slave bez naroda blagoslov grančica se izostavlja. Baš kao pranje nogu na Veliki četvrtak.

"Mise večere Gospodnje kongregacija kaže - svećenik i biskup mogu slaviti te obrede, ali bez prisutnosti naroda tako da se po samoj logici ispušta obred pranja nogu koji je već dan na volju. Isto tako preporučuje se da nema koncelebracije", kaže Hačko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnja misa koju na Veliki četvrtak biskup predvodi u zajedništvu sa svećenicima, a na kojoj se blagoslivlja ulje, može se prebaciti za neki drugi dan. 

"Postoje u obredima Velikog tjedna neke stvari koje su bitne, a postoje i one koje su manje bitne ili nebitne poput pranja nogu, procesije za križem, prema tome, mogu biti i ispuštene. Naravno, mi ćemo vidjeti na koji se način može imati nešto, a da je prilagođeno pravilima koje postoje", kazao je dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križni put iz automobila

A da kontakt ne bude samo preko ekrana, župnik iz Runovića križni je put molio kroz mjesto - iz automobila.

"Toliko je pogodio i mene i narod da ne mogu sudjelovati u Svetoj misi da sam u petak odlučio sjesti u auto i krenuti kroz naše mjesto i moliti križni put računajući da će svaki zaseok čuti jednu postaju križnog puta", kazao je župnik župe Gospe od Karmela u Runoviću, fra Ivica Omazić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene je unuka pozvala: 'Baba, baba brže!' Ja sam čitala put križa stajalište po stajalište, kad sam Vas vidjela - morala sam plakati", kazala je Iva Lubina iz Runovića. 

U molitvama će, pa makar i preko ekrana, biti povezani. "Dobivamo možda neku novu priliku da budemo povezaniji, jedinstveniji, da napravimo jedan iskorak u zajedništvu na biskupijskoj razini koju ne bismo mogli napraviti", kaže Uzinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskrs će biti drukčiji nego što su vjernici naviknuli, no to ne znači da i uz misno slavlje na TV-u ili internetu vjernici ne mogu doživjeti pravu radost koju nosi najveći kršćanski blagdan. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo