SPLITSKI FRATAR ZLOSTAVLJAČ U SVE VEĆIM PROBLEMIMA: / Povećava se broj njegovih žrtava, jednoj od njih javili se iz Vatikana

Image
Foto: AFP
13.4.2018.
19:00
AFP
VOYO logo

Broj žrtava 78-godšnjeg fratra iz samostana sv. Frane u Splitu se povećava, a policiji je iskaze zasad dalo pet osoba koje su opisale kako ih je zlostavljao i kada. Neke slučajeve obuhvatit će zastara, međutim policija se okrenula onima koji su aktualni, a istražuju i osobe koje su za zlostavljanje znale i nisu ništa učinile.

Pararlelno s policijom, istragu provodi i Crkva u kojoj je za suca istražitelja imenovan pravnik fra Tomislava Glavnika, provincijalnog vikara franjevačke Provincije sv. Jeronima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASTAVAK PRIČE O SPLITSKOM FRATRU PEDOFILU: /

'Crkva je sve znala još od 2011. godine'

Image
NASTAVAK PRIČE O SPLITSKOM FRATRU PEDOFILU: /

'Crkva je sve znala još od 2011. godine'

Papinska komisija za zaštitu maloljetnika

U cijelu se priču aktivno uključila i Papinska komisija za zaštitu maloljetnika, čije je osnivanje u ožujku 2014. godine potaknuo osobno papa Franjo. Naime, jedna od žrtava, koja je u Vatikan poslala novinske izreske u zlostavljanjima dobila odgovor kako su kroz svoje osobno istraživanje utvrdili da su "navodna zlostavljanja već dana na znanje civilnim i crkvenim vlastima i da je postupak započeo".

Pojasnili su kako se neće uplitati u pojedinačne slučajeve, ali da će im dobivene informacije pomoći u radu i proučavanju posljedica seksualnog zlostavljanja, piše Slobodna Dalmacija. "Sveti Otac zatražio je od nas da proučimo sve aspekte napora Crkve da zaštiti maloljetnike i da osiguramo da svaka crkvena institucija iskoristi najbolje od praksi koje se razvijaju diljem svijeta. Kako naš rad napreduje, razvit ćemo različita sredstva koja će pomoći onima koji su preživjeli takva zlostavljanja i njihovim obiteljima. Hvala još jednom što ste nas obavijestili, razumijemo koliko vam je ovo teško i uvjeravamo vas u naše molitve", poručili su jednoj od splitskih žrtava iz Vatikana, ujedno je i ohrabrujući da sve prijavi policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boston Globe razotkrio afere

Inače, na čelu Papinske komisije je američki kardinal i bostonski nadbiskup Sean P. O'Malley. "Boston Globe", podsjetimo, razotkrio je veliku aferu o zlostavljanju maloljetnika po kojoj je kasnije snimljen film "Spotlight".

U godinu dana istraživanja novinarski je tim razotkrio gotovo 90 svećenika pedofila na području Bostona. Na kraju odjavne špice filma, pak, navodi se 206 mjesta diljem SAD-a i svijeta u kojima su otkriveni slučajevi zlostavljanja koja su počinili svećenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je i onaj don Drage Ljubičića iz Banjola na Rabu koji je 2009. pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo