DUG VELEDROGERIJAMA / Sve više onkoloških pacijenata svjedoči da ne dobivaju lijekove: 'Trebam ga dobiti svaka tri tjedna. Već je prošlo mjesec dana...'

Državni dug prema veledrogerijama, težak 6 i pol milijardi kuna, sve više produbljuje nestašicu lijekova

8.4.2021.
18:43
VOYO logo

Državni dug prema veledrogerijama, težak 6 i pol milijardi kuna, sve više produbljuje nestašicu lijekova. Dio bolnica ima zalihe lijekova za tek nekoliko dana.

No pacijenti već osjećaju posljedice, a na udaru su i najteži bolesnici. RTL-u se javila onkološka pacijentica iz Virovitice kojoj je terapija ovih dana odgođena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihaela ima 45 godina i metastazirani rak pluća. Kaže kako su joj iz virovitičke bolnice rekli da se njezina imunološka terapija odgađa do daljnjeg te da će je zvati kada bude prva na popisu.

"Situacija oko tog lijeka, trebala bih dobiti svaka tri tjedna jednu tu terapiju, već je prošlo mjesec dana, a ja još čekam", kazala je onkološka pacijentica iz Virovitice Mihaela Kostelac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinuta sam i jako ljuta"

Zbog čega joj kaže, itekako nije svejedno. "Zabrinuta sam jako i ljuta, a znam da doktori rade sve što je u njihovim mogućnostima", kaže Kostelac. 

Iz udruge "Nismo same" koja pomaže ženama u borbi s karcinomom, ovakvi slučajevi su ovih dana poznati. Već godinama provode projekt taksi prijevoza žena na kemoterapiju, a upravo im je jedna pacijentica otkazala vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkazala je taksi iz razloga što su je nazvali s Instituta za tumore i odgodili joj terapiju. Ja sam se neformalno interesirala i došla sam do podatka da je Institut za tumore do sada zbog nedostatka kemoterapija morao morao odgoditi čak i više od 50 pacijenata jer nemaju dovoljno lijekova", kazala je predsjednica Udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera

Ministar Beroš tvrdi da životne ugroze nema

Resorni ministar Vili Beroš na pitanje o lijekovima čija isporuka bolnicama kasni, a pacijenti se žale kaže: "O lijekovima ću vam vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju te problematike i da su moji državni tajnici i u Ministarstvu financija 
tako da hrvatski bolesnici ne bi ostali bez lijekova". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkoj COVID bolnici u Dubravi lijekova ima za još 5 dana. Ministar tvrdi da životne ugroze nema. "Prema svim bolnicama je otišao dopis koji im omogućava direktnu nabavu posebno onkoloških lijekova, ta mogućnost im stoji svima na raspolaganju", rekao je Beroš. 

Užareni su telefoni veledrogerija. Bolnice zovu, a iz dana u dan novi prekidi opskrbe lijekovima, kaže predstavnica veledrogerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno u kompaniji u kojoj ja radim je blokirano od strane 6 tvrtki tako da nam to otežava poslovanje i dostupnost lijekova. Na 6 i pol milijardi kuna duga potrebna su dodatna sredstva, ne redovite uplate ili ubrzano povlačenje zbog toga jer se bez dodatnih uplata neće moći osigurati redovita isporuka lijekova", kazala je predsjednica HUP koordinacije veledrogerija Diana Percač

"Samo ja znam kako se tim borim..."

Posljedica nestašice lijekova osjeća na svojoj koži, ali bez optimizma Mihaela ipak ne želi ići kroz život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo ja znam što mi je u srcu, što je na duši i kako se ja s tim borim. Ne dajte da vas ovo pokoleba i ovome će jednom doći kraj", zaključuje Mihaela Kostelac.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo