SVE ŠTO TREBATE ZNATI / Europski izbori posebniji su od drugih: Donosimo detaljan vodič kako glasovati na njima!

Detaljni vodič za glasanje za zastupnike u Europskom parlamentu dostupne su na posebno kreiranoj stranici

22.5.2019.
18:20
VOYO logo

Na posebnoj stranici koju je kreirala Europska unija objavljen je detaljni vodič o glasanju za zastupnike u Europskom parlamentu na europskim izborima. Na stranici je na hrvatskom pojašnjeno kako glasati na izborima koji će se održati ove nedjelje, a sve prenosi N1.

Evo nekoliko najvažnijih

Kada će se održati izbori?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski izbori u Hrvatskoj održavaju se 26. svibnja 2019.

Gdje se može glasati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta, popis će biti dostupan na sljedećoj poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Koja je dobna granica za ostvarenje biračkog prava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj pravo glasa na europskim izborima imaju građanke i građani s napunjenih 18 godina.

Prethodna registracija prije izbora nije potrebna, ali ako ste nedavno mijenjali adresu, svakako provjerite jeste li upisani u registar birača koji je dostupan na posebnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje dokumente moram imati na biračkom mjestu?

Svaka biračica i birač koji želi pristupiti glasovanju na biračkom mjestu mora se prethodno identificirati - u pravilu pomoću osobne iskaznice ili putovnice, a iznimno uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko se članova Europskog parlamenta bira u Hrvatskoj?

Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu na izborima 2019. godine, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a preostali jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Koji je prag za izbor političkih stranaka u Europski parlament?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke stranke moraju osvojiti najmanje 5% glasova kako bi bile izabrane u Europski parlament. U praksi, budući da će u Europskom parlamentu iz Hrvatske biti 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.

Tko su kandidati? Za koje političke stranke mogu glasati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovlašteni predlagatelji kandidacijskih lista na izborima za članove u Europski parlament su političke stranke registrirane u Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora. Kandidacijsku listu mogu predložiti i birači. Uvjet je da su za listu prikupili odgovarajuću potporu, odnosno najmanje 5 000 pravovaljanih potpisa birača. Prijedlozi kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora.

Još nekoliko važnih napomena

  • Ne može se glasati putem pošte.
  • Ne može se opunomoćiti druga osoba koja će glasati umjesto nekoga.
  • U Hrvatskoj nije moguće glasati online.
  • U Hrvatskoj postoji samo jedna nacionalna izborna jedinica, što znači da ljudi diljem zemlje biraju između istih lista kandidata.
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo