ŠTO RODITELJI TREBAJU ZNATI / Zbogom čekanju i papirologiji: Donosimo veliki vodič za online upise u 1. razred osnovne škole

Image
Foto: Zvonimir Barisin, PIXSELL / eGrađani

Upisi u prvi razred osnovne škole od ove se godine provode korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole u sklopu sustava e-Građani u svim županijama, osim u Gradu Zagrebu

11.3.2024.
17:45
Zvonimir Barisin, PIXSELL / eGrađani
VOYO logo

Krenuli su upisi djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025., a roditelje budućih prvašića čekaju velike promjene. Prvi put će svoje mališane u prvi razred moći upisati online, bez dolaska u školu i prikupljanja dokumenata. To vrijedi za sve županije osim Grada Zagreba koji će s online upisima započeti iduće godine.

E-upisi u osnovne škole

Upisi u prvi razred osnovne škole od ove se godine provode korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole u sklopu sustava e-Građani. Digitalizacijom se žele rasteretiti roditelji, školski djelatnici i Županijski upravni odjeli, a cilj je i omogućiti centralizirano prikupljanje i analizu podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji sustavu pristupaju putem e-Građana te ih sustav korak po korak vodi kroz kontrolu i dopunu podataka o djetetu i roditeljima, popunjavanje inicijalnog upitnika te odabir škole, izbornih predmeta odnosno svih detalja koje bi inače trebali popuniti u papirnatoj formi upisa kako se činilo do sada.

Image
Pilot projekt /

Zadrani prvi svoje prvašiće upisuju online putem. Provjerili smo kako sve funkcionira i što roditelji moraju znati

Image
Pilot projekt /

Zadrani prvi svoje prvašiće upisuju online putem. Provjerili smo kako sve funkcionira i što roditelji moraju znati

Rok za upis u prvi razred

Prijave za redovan upis u prvi razred osnovne škole već su počele, a roditelji za prvi korak, odnosno ispunjavanje zahtjeva i inicijalnog obrasca imaju vremena do 31. ožujka 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sustavu će roditeljima biti vidljivi:

  • opći podaci o djetetu
  • škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi po mjestu prebivališta, odnosno boravišta.

"Ono što roditelji trebaju napraviti je prijaviti se putem sustava eGrađani, pregledati podatke koji se tamo nalaze i koju su povučeni iz drugih javnih registara, dovršiti zahtjev za upis i predati ga", ranije je za RTL poručila voditeljica elektroničkih upisa u osnovne škole pri CARNET-u Petra Gajšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici su u škole raspoređeni prema mjestu stanovanja, a tijekom podnošenja prijave roditelji u par klikova mogu odabrati strani jezik, izborne predmete i opciju produženog boravka. Ako imaju razloga za to, tijekom podnošenja prijave mogu izraziti želju za upis u različitu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Roditelji ne trebaju u školu nositi eventualnu dodatnu dokumentaciju (poput liječničke dokumentacije), već sve prilažu zahtjevu za upis u elektroničkom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevremeni upis u 1. razred

Uz prijavu za redovite upise u prvi razred osnovne škole, od 22. veljače do 31. ožujka roditelji mogu podnijet i zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred, kao i zahtjev za prijevremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Nakon predaje zahtjeva za upis, županija odnosno škola roditelje će obavijestiti o terminu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te će se ishodi evidentirati u sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ostaje isto su liječnički pregled i testiranje djeteta u školi. Testiranje traje oko 20 minuta i taj dio se provodi kao i prijašnjih godina.

"Kad se završi proces testiranja i kad škola sve poklika u sustavu, roditelj će moći vidjeti upisnicu, isprintati je, potpisati i vrati u sustav. Nakon toga škola zaključi cijeli proces upisa", navodi Gajšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručno povjerenstvo škole za upis u prvi razred donosi mišljenje s prijedlogom. Nakon završenog postupka procjne psihofizičkog stanja djeteta, Stručno povjerenstvo razgovara s roditeljem koji ima pravo uvida u mišljenje i prijedlog svakog člana Stručnog povjerenstva.

U slučaju zahtjeva za redovni upis i donesenog mišljenja s prijedlogom za redovni upis, u sustavu se djetetu generira upisnica za upis u školu prema upisnom području. Roditelj ju potpisuje i daje suglasnost za upis odnosno potvrđuje odabir škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju mogućnost prijave za ulazak u portal trebaju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području, koja će prijavu za upis njihovog djeteta odraditi umjesto njih.

Za ostale informacije o terminima testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga roditelji trebaju pratiti stranice škole kojoj dijete pripada prema mjestu stanovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisi u prvi razred u Zagrebu

Kako bi roditeljima olakšali ovaj važan, ali stresan trenutak u njihovu životu i životu njihovih mališana, Grad Zagreb pripremio je detaljan vodič za upise koji je dostupan OVDJE.

U redovnim upisima postoje tri glavna koraka. Buduće prvašiće prvo čeka pregled u terminu koji roditelj/skrbnik dogovori u ambulanti školske medicine sukladno upisnom području škole. Slijedi testiranje djeteta i razgovor s roditeljem/skrbnikom u terminu koji dogovori sa školom, a onda osnovna škola formalno provodi upis djeteta u prvi razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025. u Zagrebu obavljat će se u svim osnovnim školama na području grada po obavljenim pregledima djece u ambulanti školske medicine i pred stručnim povjerenstvom škole najkasnije do 15. lipnja 2024.

"Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u I. razred osnovne škole provodi se od 31. ožujka do 15. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno od navedenog roka, roditelji/skrbnici djece s već utvrđenim teškoćama u razvoju ili djece koja su dobila Rješenje o odgodi upisa u I. razred osnovne škole u školskoj godini 2023./2024., dužni su javiti se nadležnom liječniku školske medicine radi utvrđivanju psihofizičkog stanja djeteta i upisa u I. razred u razdoblju od 15. veljače do 15. travnja, kako bi im se pravovremeno odredila potrebna programska i profesionalna potpora", stoji na stranicama Grada.

Zahtjev za prijevremeni upis djeteta, roditelj odnosno skrbnik predaje u područnom uredu gradske uprave, sukladno prebivalištu odnosno boravištu, najkasnije do 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dijete želite upisati u drugu školu izvan upisnog područja, roditelj odnosno skrbnik predaje molbu u tajništvo škole u koju želi upisati dijete do 15. svibnja 2024. Zahtjevi se mogu predati i naknadno te će se obrađivati tijekom ljetnog razdoblja.

Ovo je pregled ključnih datuma za upise u Zagrebu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • podnošenje zahtjeva za prijevremeni upis (do 31. ožujka 2024.)
  • podnošenje zahtjeva za upis u školu izvan upisnog područja (do 15. svibnja 2024.)
  • utvrđivanje psihofizičkog stanja djece s teškoćama u razvoju (15. veljače do 15. lipnja 2024.)
  • utvrđivanje psihofizičkog stanja redovnih školskih obveznika (31. ožujka do 15. lipnja 2024.)
  • izdavanje rješenja o primjerenom obliku školovanja; odobravanju/odbijanju prijevremenog upisa/odgodi upisa (31. ožujka do 31. kolovoza 2024.)
  • upisi školskih obveznika u 1. razred osnovne škole (31. ožujka do 15. lipnja 2024.)

POGLEDAJTE VIDEO: Velika promjena za roditelje: Kreće upis prvašića, ali preko interneta

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo