ŠTO SE DOGAĐA? / Dolar snažno jača u odnosu na kunu: Bivši ministar financija otkriva imaju li Hrvati razloga za brigu

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U posljednjih mjesec dana dolar je u odnosu na kunu ojačao 1,7 posto, dosegavši time skoro odnos sedam kuna za dolar

25.4.2022.
7:54
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Dolar je u odnosu na kunu u posljednjih mjesec dana, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, ojačao 1,7 posto. Time je gotovo dosegeo iznos od sedam kuna za dolar. Ipak, ne treba se čuditi s obzirom na to da je to samo nastavak sada već duljeg trenda jačanja dolara prema kuni. Takav trend na godišnjoj razini ima stopu rasta od 11 posto. Bivši ministar financija Boris Lalovac pojašnjava za Jutarnji da je to zapravo i dio aktualnog jačanja dolara u odnosu na euro.

Image
Foto: Net.hr

Lalovac smatra kako trebamo uvesti porez na nekretnine, a smanjiti poreznu presiju na dohodak

"Hrvatska je imala puno više razloga strahovati za jačanje dolara u vrijeme kada je svoj javni dug emitirala u dolarima, odnosno izdavala dolarske obveznice. Danas smo, kada govorimo o javnom dugu, ali i u cjelini, visoko eurizirana ekonomija, mislim da više ni nemamo dolarskih obveznica u otplati", govori Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da na jačanje dolara u odnosu na kunu treba sagledavati, prije svega, kao dio globalne pojačane potražnje za dolarom koja se prenijela i u nas.

"Gledajući jučerašnje ili podatke o kupovnom, prodajnom i srednjem tečaju dolara prema kuni od subote, ne vidim tu ništa dramatično jer, primjerice, imali smo za vrijeme prethodne krize s koronom srednji tečaj kune prema dolaru na razinama koje su sada", rekao je i dodao kako u krizama špekulantski kapital bježi prema jakim valutama te da se to zbog rata u Ukrajini događa i sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO ĆE NA OVO REĆI PREMIJER? /

Ugledni svjetski ekonomist smatra da bi Hrvatska trebala pričekati s uvođenjem eura: Objašnjava što rade šokovi u svijetu...

Image
ŠTO ĆE NA OVO REĆI PREMIJER? /

Ugledni svjetski ekonomist smatra da bi Hrvatska trebala pričekati s uvođenjem eura: Objašnjava što rade šokovi u svijetu...

Kada je riječ o pojačanim izvorima potražnje za dolarom u Hrvatskoj, Lalovac navodi kako se može raditi o kupnji energenata na inozemnom tržištu, gdje je euro posljednjih godina istisnuo dolar. Podsjeća i da Narodna banka brani tečaj kune u odnosu na euro, a stabilnost eura zadaća je Europske središnje banke.

"Narodna banka nema nikakve alate za djelovanje na tečaj kune prema dolaru niti ima potrebe za tim", zaključuje Boris Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Ljudi su u prošlosti zarađivali novac svojim radom te su štedjeli. Kad su trebali nešto kupiti, koristili su ušteđeni novac. Nisu koristili kartice da bi platili prihodom iz budućnosti. Robu nisu mogli dobiti sve dok nisu platili u cijelosti. Ukratko, ako se vratite starim načinima trošenja, bit ćete daleko bogatiji od drugih.

Podsjetimo, središnji tečaj kune prema dolaru, prema tečajnici HNB-a za 22. travnja, 6,99 kuna za dolar, prodajni je prebacio sedam kuna, a kupovni je 6,79 kuna za dolar. Prema podacima Bloomberga, potkraj prošlog tjedna kretanja na svjetskim burzama valuta pokazala su tečaj dolara u odnosu na euro od 1,08 dolara za euro.

Taj je odnos valuta, prije ruske invazije na Ukrajinu, bio 1,12 dolara za euro. Kako prenosi Jutarnji, analitičari Raiffeisen Banke procjenjuju da se jačanje dolara prema euru koncem prošlog tjedna može pripisati promjenama monetarne politike američkih Federalnih rezervi. Tvrde i kako odnos kune i eura potkraj prošlog tjedna ocjenjuje da između dvaju valuta nije bilo velikih oscilacija te je tržište zatvoreno na razinama od oko 7,5 kuna za euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, euro je koncem prošlog tjedna oslabio u odnosu na dolar na najnižu razinu u posljednje dvije godine. Posljednja tri tjedna dolar neprekidno jača u odnosu na šest najjačih svjetskih valuta, a od početka godina taj rast iznosi 5,7 posto.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo