Bruxelles kao raj /

Sve povlastice hrvatskih zastupnika u EP-u: Plaća 34.000 kn, besplatan prijevoz i smještaj. Ali to nije sve...

Image

Basnoslovna plaća, pokriveni troškovi, osiguran prijevoz, asistenti, uredi...

9.4.2019.
13:50
VOYO logo

Hrvati će 26. svibnja imati priliku izaći na birališta i glasovima donijeti odluku o tome tko će ih zastupati u Europskom parlamentu narednih pet godina. Riječ je o 12 mjesta i za njih se silovito bore sve najjače hrvatske stranke, ne isključivo zbog značaja koji će ona imati pri donošenju bitnih odluka na razini Europske unije, već i zato što je zapravo riječ o "probi" za nadolazeće parlamentarne i lokalne izbore u Hrvatskoj.

No, značaj svakako ulazak u Europski parlament ima i svakom od tih 12 pojedinaca jer ono što dobivaju s tom funkcijom u Lijepoj Našoj im je potpuno nedostižno. Naravno, pritom se misli na povlastice koje stižu s preseljenjem u Bruxelles i zastupanjem Hrvatske na europskoj političkoj sceni. One podrazumijevaju plaću veću no premijerova, pokrivene troškove života, smještaja i prijevoza, dnevnice kao trećina prosječne hrvatske plaće...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijem istraživanju CRO Demoskop, građani bi u Europski parlament, očekivano, najčešće poslali HDZ-ove kandidate, ali nešto manje nego što imaju u onim prvim, općenitim preferencijama koje smo vidjeli. U mandatima, HDZ osvaja pet, SDP tri, te po jedan mandat Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most.

Karlo Ressler predvodit će HDZ-ovu listu. Riječ je o savjetniku premijera Andreja Plenkovića i koordinatoru izrade stranačkog programa za europarlamentarne izbore "Hrvatska za generacije" koji su, uz kandidate na listi, jednoglasno prihvatila najviša stranačka tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, SDP-ovu listu predvodi Tonino Picula, aktualni europarlamentarac za kojeg se tvrdi da je jedan od najaktivnijih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Živi zid je pak kao nositelja liste predstavio svog glavnog tajnika Tihomira Lukanića, dok će Amsterdamsku koaliciju predvoditi istarski župan i potpredsjednik IDS-a Valter Flego, a Most je "igrao na sigurno" i kao nositelja postavio svog predsjednika Božu Petrova.

Svoju šansu sasvim sigurno ima i iskusna eurozastupnica Ruža Tomašić, koja do novog mandata pokušava kroz Hrvatske suvereniste. Prema njenim riječima, u Europskom parlamentu želi ostati kako bi nastavila raditi za dobrobitHrvatske, ali pogled na ono što čeka 12 odabranih hrvatskih političara svakako je svakom od njih dodatna motivacija za uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/6
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
LIJEK STE MOŽDA VI /

Filip treba vašu pomoć: Čeka donora matičnih stanica. Livaja mu poslao posebnu poruku