Izbori za Europski parlament / Sve je spremno za europske izbore, rezultate izlaznih anketa saznajte na RTL-u u 19 sati

Image
Foto: Thinkstock

Birališta se otvaraju sutra u 7, a zatvaraju u 19, ali tek u 23 sata i službeno ćemo znati tko putuje u Europski parlament.

25.5.2019.
17:35
Thinkstock
VOYO logo

Hrvatska sutra izlazi na izbore za Europski parlament i bira svojih 12 zastupnika. 
Na snazi je izborna šutnja, čije kršenje podliježe novčanim kaznama do čak pola milijuna kuna. 

Materijali za sutrašnje izbore stigli su spakirani na svoje prve postaje, odakle se preuzimaju kako bi stigli na birališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek se nađe neki problem, sitnica, u prinicipu s biračima koji nisu upisani ili nemaju potvrdu, to su tehnikalije, treba ih uputiti, no što se nas tiče mi smo spremeni, u 7.00 otvaramo birališta", kaže Marin Grabar, predsjednik jednog od biračkih mjesta.

Pravo glasa ima više od tri milijuna i 800 tisuća birača. Njih 154 tisućeu inozemstvu - čak 42 puta više nego prije pet godina. Službeno objašnjenje - nove osobne iskaznice s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske pa se birače registrira automatski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sutra bira 12 eurozastupnika. 11 će ih odmah u Bruxelles i Strasbourg, dok će 12. čekati izlazak Britanije iz Unije. Rekordan interes za 12 mjesta potvrđuju 33 liste i 396 kandidata.

I dok će se u Hrvatskoj glasovati na više od 6300 mjesta, u inozemstvu će se birati na 119 lokacija. Najviše njih bit će u BIH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A među gotovo pet tisuća promatrača je i GONG, koji je pripremio on-line obrazac putem kojeg građani mogu prijavljivati nepravilosti

Veselimo se prilici pomoći građanima koji će imati neke dirketene upite za nas ili prijave koje ćemo proslijediti da se ne bi pretvorili u probleme", rekla je Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem koji se prijavljuje DIP-u, a koji može koštati od tri tisuće do pola milijuna kuna je kršenje izborne šutnje.

Inače, ovo su izbori za koje birači do sada nisu bili motivirani. O ishodu je tako 2014. odlučila tek četvrtina birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolje je izaći, nego ostati doma i kasnije njurgati", smatra Berković.

Po prvi put na europskim izborima provodi se izlazna anketa, a rezultate će RTL objaviti odmah po zatvaranju birališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad glasači izlaze s birališta naši im anketari prilaze i zamole ga da nam popuni još jednom birači listić", rekla je Maja Martul, koordinatorica projekata za izlazne ankete.

Birališta se otvaraju sutra u 7, a zatvaraju u 19, ali tek u 23 sata i službeno ćemo znati tko putuje u Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo