'SVE JE PO ZAKONU': / Ako ne želi izgubiti obiteljsku grobnicu, Riječanka mora zakupiti već davno plaćeno mjesto

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Riječanka Silvana šokirala se kad je doznala da mora po drugi put platiti neograničeni zakup grobnoj mjesta u kojoj joj počiva otac.

9.11.2017.
15:24
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Silvana je svoje grobno mjesto zakupila prije 2000. godine, no gradske su vlasti odlučile kako mora ponovno platiti zakup. To bi je trebalo koštati gotovo pet tisuća kuna, koje bi trebala platiti ukoliko ne želi izgubiti grob u kojem joj počiva otac.

'Imamo obiteljsku grobnicu koja je kupljena prije 30 godina. Nije mi jasno zašto moram platiti iznos od 4937,77 kuna da bih dobila pravo na zakup neograničenog korištenja grobnice', ispričala je Silvana Serda za dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naknadu određuje uprava groblja'

U pogrebnom komunalnom poduzeću 'Kozala' tvrdi - sve je po zakonu.

'Zakon definira da se rješenje izdaje uz naknadu i sad što se tiče same naknade to je ono što određuje uprava groblja koja upravlja i održava groblje zajedno s nadzornim odborom', rekla je Tanja Šušić iz spomenutog poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini hrvatskih gradova ugovor s 30 godina se na neograničeno razdoblje produljuje bez naknade, no riječki komunalci istu stvar naplaćuju više od tisuću kuna po četvornom metru groba.

Rijeka je iznimka

'Grad Rijeka jedini u Hrvatskoj i komunalno društvo Kozala nije koristio tu pogodnost, ja bih rekao, za građane. Primjerice Split, komunalno društvo Lovrinac, zagrebački Mirogoj istim korisnicima grobnog mjesta kojima je istekao zakup od 1998. godine produžili su koncesiju bez naknade s razlogom da su to stečena prava', rekao je gradski vijećnik Hrvoje Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava riječkog komunalnog društva ne slaže se s tom tvrdnjom.

'Korisnici su kupili i zakupili grobno mjesto prije 30 godina i tada su platili jednokratnu tridesetogodišnju naknadu, upravo za rok korištenja grobnog mjesta od 30 godina', rekao je Šušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, oni koji su zakupili grobna mjesta na neograničeno vrijeme od početka 2000. mogu biti mirni, no oni koji su ga zakupili prije te godine, poput Silvanine majke, moraju platiti produljenje zakupa.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo