Gunđat ćemo više nego ikada prije / Sve je oko 17 posto skuplje nego lani? Ekonomist: 'Možda ipak postoji neka skrivena inflacija'

Još prošle godine bila je rekordna blagdanska potrošnja, a ove godine očekuje se još rekordnija i veća

29.11.2023.
7:16
VOYO logo

Zimske jakne, čizme, ruksake, laptope, PlayStation, robotske usisavače, kreme za zatezanje lica, svašta su Hrvati tržili za crni petak, javlja RTL Direkt. Čak 76,7 milijuna eura smo potrošili, a otprilike isti broj računa kao lani, koštao nas je 17 posto više. Što u prijevodu znači da je sve oko 17% skuplje nego lani. A taman smo neki dan objavili sretnu vijest da je inflacija 5,8%.

Tek sad slijedi razdoblje kada ćemo trošiti i ono što imamo i ono što nemamo. Gunđat ćemo više nego ikada prije jer će cijene biti veće nego ikada prije. Već prošle godine bila je rekordna blagdanska potrošnja, a ove godine očekuje se još rekordnija i veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darinka kaže da je malo skuplje te da se manje kupuje. Siniša pak napominje da su neke stvari skuplje i do 20 posto.

17 posto više

Za Crni petak lani izdano je gotovo četiri milijuna računa vrijednosti 65,4 milijuna eura. Ove godine isti broj računa, a iskeširali smo 76,7 milijuna eura. Odnosno, 17 posto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće nam se brzo istope pa je glavno pitanje trošimo li više nego što pokazuje taj službeni statistički podatak DZS-a. Luka Brkić kaže da to zavisi kako gledamo. "S jedne strane bi se moglo reći da je, ali ja bih se opredijelio za odgovor da se ne radi o nekakvoj manipulaciji nego jednostavno morate znati što se uspoređuje."

Boris Podobnik kaže da možda ipak tu postoji neka skrivena inflacija. "Najveći problem je što sam taj indikator prosjeka vjerojatno nije baš najbolji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na isti broj izdanih računa ukupno na godišnjoj razini prošle godine potrošili smo 14,5 milijardi eura, a ove godine 16,7.

Image
DOKLE TAKO? /

Inflacija usporava, a cijene namirnica i dalje divljaju: 'Košarica od 15 artikala 17,1 posto skuplja nego lani'

Image
DOKLE TAKO? /

Inflacija usporava, a cijene namirnica i dalje divljaju: 'Košarica od 15 artikala 17,1 posto skuplja nego lani'

"Ako ste siromašan umirovljenik, što vi plaćate? Vi plaćate samo režije i hranu. Onda je inflacija daleko veća", kaže Podobnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je tom konkretnom domaćinstvu onda inflacija od 8,7 ili pet posto ne znači ništa. Njemu je stvarna inflacija ili inflacija koja pogađa njegov kućni proračun 20 ili 30 posto."

Hrvatska je prva u EU-u po rastu cijena zamrznutog voća (44,8%), svinjetine (15%), jaja (22%), a krumpira 28,4%. Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da se vrtimo u zatvorenom krugu velike potrošnje koja vrši pritisak na inflaciju. "Kada potrošnja počne splašnjavati, tada će inflacija popustiti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo