SVE JE JASNIJE DA PROPADA KUPOVINA POLOVNIH F-16: / U ponoć je istekao rok kada je Izrael trebao odgovoriti SAD-u

Image
Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Vlada RH i Ministarstvo obrane formalno će čekati do petka 11. siječnja, što je rok koji su zadali Izraelu da se konačno očituje o tome može li ili ne isporučiti borbenu eskadrilu.

5.1.2019.
14:01
Luka Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

U ponoć je istekao rok do kada je Izrael trebao odgovoriti američkom State Departmentu na njegovo pismo u kojem se ističe da Izrael može Hrvatskoj prodati polovne borbene zrakoplove F-16 Barak samo pod uvjetom da ih vrate u prvotno stanje, odnosno da s njih skinu svoju opremu kojom su ih nadogradili.

"Još uvijek čekamo odgovor izraelskog veleposlanstva u Washingtonu. Znamo da Izrael o svom odgovoru odmah mora obavijestiti i Hrvatsku. Posljednjih šest mjeseci u Washingtonu su trajali izravni pregovori izraelske i američke strane. Oko nekih točaka bio je postignut napredak, ali u konačnici sve je zapelo i čini se da je nerješivo", javila je HRT-ova dopisnica iz Washingtona. Prethodno je i premijer Andrej Plenković izjavio da će Hrvatska vrlo vjerojatno odustati od ovoga posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: /

' 'Stojimo kod odluke o kupnji F-16 kakvi su bili na natječaju, inače ništa od toga'

Image
PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: /

' 'Stojimo kod odluke o kupnji F-16 kakvi su bili na natječaju, inače ništa od toga'

Vlada i MORH čekaju odgovor Izraela do petka

HRT također piše kako su dobro obaviješteni izraelski mediji u međuvremenu javili da su propali napori premijera Benjamina Netanyahua oko postizanja političkog dogovora s američkom stranom oko prodaje borbenih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

Večernji list također piše kako do ponoći u Hrvatsku, koja ne sudjeluje u pregovorima Izraela i SAD, ali kao treća strana dobiva informacije i dokumente koje razmjenjuju Izraelci i Amerikanci, nije stiglo ništa. No, napominje Večernji list, američki State Department je u blokadi zbog nepostignutog dogovora s predsejdnikom Donaldom Trumpom oko novog proračuna pa State Department ovih dana obavlja samo nužne poslove, a većina zaposlenika je poslana na neplaćeni dopust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se još ništa ne zna niti o planu za rješenje ove situacije, koji je najavio State Department, a koji do danas nije predočen hrvatskoj strani. Večernji list piše da će Vlada RH i Ministarstvo obrane formalno čekati do petka 11. siječnja, što je rok koji su zadali Izraelu da se konačno očituje o tome može li ili ne isporučiti borbenu eskadrilu. Međutim, malotko još vjeruje da će ovaj posao biti realiziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo