Velika analiza FPZ-a / Svako drugo vozilo u kojem je netko poginuo na hrvatskim cestama - bilo je tehnički neispravno

Rezultat je ovo velike četverogodišnje analize studenata i profesora Prometnog fakulteta u Zagrebu

23.9.2016.
18:59
VOYO logo

Tomislav Kučenić iskusni je vozač s već 33 sudara u svojim kostima.

"Pa prvi je bio onaj s najviše adrenalina, pošto se dogodi šok, a ovo sad ostalo dalje je više praksa, al i dalje navrne adrenalin", rekao je Tomislav sa Zavoda za vještačenja Fakulteta prometnih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adrenalin je danas dizao za volanom automobila i kamiona. Cilj testova je utvrditi kakva su oštećenja na vozilu ali i na ogradi.

"Ono zašto mi ovo ustvari provodimo jest jer je to jedinstvena prilika na ovakvim sudarima, budući da imamo ulazne podatke o sudaru, znači znamo smjer kretanja vozila, brzinu pomoću svojih uređaja, cjelokupnu dinamiku i onda to možemo dovesti u jednu uzročnu posljedičnu vezu", tvrdi Željko Šarić, Zavod za prometno-tehnička vještačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A isti ovi studenti i profesori posljednje su četiri godine u suradnji s MUP-om analizirali 166 kobnih automobila nakon nesreća u kojima je netko smrtno stradao na hrvatskim prometnicama.

Za njih 42%, odnosno kod 70 vozila, utvrdili su da su bila tehnički neispravna i prije nesreće, a u najmanje 12%, odnosno kod 20 automobila, taj kvar je direktno uzrokovao samu nesreću. Ta je analiza prva takvog tipa i iznimno značajna je jer itekako ukazuje na važnost održavanja vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prilog tome ide i činjenica da naš vozni park stalno zastarijeva, sad je prosjek 13 i pol godina, smaim tim povećava se tehnička neispravnost", kaže Goran Zovak sa Zavoda. 

Pa se povećava i broj tragedija - 2014. u Hrvatskoj je u nesrećama poginulo 313 ljudi, prošle godine 348, ove u prvih osam mjeseci 196 – što je manje nego u istom razdoblju prošle godine – ali opet daleko je više smrtno stradalih od EU prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo