sve je više siromašnih / Svaki peti kruh završi u smeću: istražili smo koliko hrane doniramo, a koliko bacamo

Jeste li znali da svaki peti kruh koji se ispeče završi u kontejneru? A onda još voće i povrće, meso, sir i Hrvatska baci 400.000 tona hrane svake godine. Supermarketima je donedavno preskupo donirati hranu pred istek roka trajanja jer se na to plaćao PDV pa su je uglavnom bacali. PDV je ukinut, a mi smo provjerili je li se što promijenilo

10.3.2016.
22:41
VOYO logo

Na smeću završava trećina sve hrane koja se proizvede. Svaki peti kruh, 40 posto sve salate i 20 posto mesa. To su, naravno, svjetski podaci, a Hrvatska samo procjenjuje da baca 400.000 tona hrane na godinu. 

Koliki dio toga čine supermarketi? Ne žele reći. Poslali smo upite 10 trgovina s pitanjima koliko i koje hrane doniraju i koliko hrane bacaju. Dobili smo jedan odgovor mailom "Nažalost nismo u mogućnosti odgovoriti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najvećem trgovačkom lancu objašnjavaju: hrana pred istek roka trajanja ide na sniženje, a doniraju sve više. 

"Mi smo povećali tri puta broj donacija u odnosu na prošlu godinu u istom vremenu zbog pojednostavnjenja tog pravilnika", izjavio je Denis Validžić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I stvarno, stvari su se pokrenule, kažu u socijalnim samoposlugama. Police su im punije jer u zadnja tri mjeseca trgovine više ne plaćaju PDV na doniranje hrane. 

"Povećao se broj donacija i to se odnosi na hranu kojoj brzo ističe rok", rekla je Tina Debeljak iz socijalne samoposluge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trgovačkih centara dobivaju tako sve više kruha, mliječnih proizvoda, mesa, robe koja je pred istekom roka trajanja. Podijeliti im nije problem apsolutno ništa što dobiju. No problem je u tome što su police nekad potpuno prazne. I da - najveći donatori nisu bogati trgovački centri, nego obični građani. 

"Dječja hrana, higijena, pelene, to su građani donirali. Četiri litre ulja, to je sve što imamo za ovaj tjedan. Ako uskoro ne dobijemo donaciju, idući tjedan u paketima ne možemo staviti ulje", kaže Debeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona radi u jednoj od 20 socijalnih samoposluga u Hrvatskoj. I nemaju dosta. 

"Imamo blizu 4000 korisnika i stalno nam se upisuju nove osobe. Pokušavamo ih sve opslužiti, ali trebalo bi toga biti puno više", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer je siromašnih sve više koji doslovno nemaju što jesti i donirana hrana koju dobivaju besplatno ih spašava.

Entoni Šeperić zajedno s deset udruga u Mreži hrane se na sve načine bori za to da se donira sve više. Ali kaže, i danas su propisi presloženi, i dalje ima trgovačkih lanaca koji ne daju ništa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo informacije iz naše mreže da oni koji su donirali prije rade i sada. Stvari se mijenjaju i neke stvari idu na bolje ali to je nedovoljno", rekao je.  

Nisu problem samo trgovački lanci. Bacanje hrane loša je navika u svakom kućanstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka osoba u Hrvatskoj baci u godinu dana 90 kilograma hrane. Zato umjesto da novce bacate u kontejner, možete racionalnije planirati ili salatu prije nego postane crna dati nekome koje je to potrebnije.

A potrebnijih ima mnogo - 20 posto ljudi je siromašno. Sjećate se - isto toliko se kruha baci u smeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo