Tko je krivac? / Stiže izraelsko izaslanstvo: Pola milijarde dolara ostaje u Hrvatskoj i čeka drugu ponudu!

Sutra će se službeno znati zašto Izrael ne može Hrvatskoj isporučiti borbene zrakoplove

9.1.2019.
21:00
VOYO logo

Umjesto izraelskih aviona, u hrvatskom zraku sada jedino visi pitanje tko je krivac i je li itko znao da će doći do ovakvog scenarija. Premijer opet ponavlja.

"Tih saznanja tada nisam imao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tzv. "non paper-u" koji je prošlog siječnja navodno dobio on, predsjednica i MORH. Riječ je o papiru koji nije formalan dokument, ali njegov sadržaj ih je trebao upozoriti da nam SAD neće bezuvjetno odobriti kupnju izraelskih F-16. Sad se traže odgovorni za fijasko.

"Hoću jasno znati zbog čega nešto što je bilo u redu prije godinu dana kada smo slali posebnu delegaciju u SAD i posebnu u Izrael. Sada 10-ak mjeseci kasnije je bilo dovedeno u pitanje", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer kaže naše odgovornosti nema, a na Izraelu je da riješi svoje odnose s Amerikancima.

"Još jedan put za javnost, vidim da se to malo krivo prenosilo, dakle nema kupoprodajnog ugovora. On nije potpisan. Nikakva šteta nije nastala", rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim blamaže u svijetu, smatra oporba

"Ne prihvaćamo nikakve B, C, D, E ili ne znam koje varijante sad kupnje aviona. Ono što prihvaćamo to je odgovornost za A varijantu, pojedini ljudi na čelu s ministrom Krstičevićem su lobirali upravo za tu varijantu i moraju se sad suočiti s teretom odgovornosti", smatra saborski zastupnik Franko Vidović.

Pa razmatraju traženje njegove smjene u Saboru, a prozivaju i premijera. Misle da je državni vrh vidio "non-paper" i da su ga zatajili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujemo da diplomacija SAD-a ima ikakav razlog da tvrdi da je Hrvatska upoznata od siječnja 2018 sa svim mogućim problemima oko te nabave, a da s druge strane naše vlasti to nisu primile na znanje", kazao je Vidović.

Slučaj je diplomatski komentirao i šef SOA-e, koji je rekao da su i oni odradili svoj dio posla, ali ne i kakav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dogovor je između dvije Vlade, te dvije vlade i dalje razgovaraju. Ajmo čekati sljedeći susret i vidjeti koji su tu zaključci", rekao je ravnatelj SOA-a, Daniel Markić.

A možda čujemo i ispriku i konačno razumno objašnjenje gdje je zapelo. Sigurno je jedino da pola milijarde dolara ostaje u Hrvatskoj i čeka neku drugu ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo