čeka se odluka sabora / Kasni sastanci u Vladi večer prije odlučujućeg dana: preslagivanje ili novi izbor?

Za manje od 12 sati mogli bismo znati kamo idemo: na nove izbore ili će premijer Plenković uspjeti tamo gdje je njegov prethodnik Karamarko pao – na famoznom preslagivanju

2.5.2017.
22:29
VOYO logo

Božo Petrov je, vrlo vjerojatno, danas posljednji put u ovome sazivu započeo i završio svoj radni dan u fotelji predjednika Sabora. 

"Ja bih naglasio da bih u svakoj drugoj političkoj situaciji uvrstio to odmah na raspravu", izjavio je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to – što su HDZ-ovi zastupnici žarko željeli da uvrsti točku o svome opozivu – na kraju nije uvrstio. 

"Što je nedemokratski, neću upotrijebit teške riječi, ali to je potpuno neprihvatljivo" tvrdi njegov prethodnik Željko Reiner. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako Petrov za sutra složio dnevni red prema kojem će se prvo raspravljati o Zdravku Mariću, potom će se glasati o MOST-ovoj inicijativi za otvaranje arhiva i onda glasati o povjerenju ministru financija. 

"Danas nije trenutak za državne arhive", rekao je Ivan Vrdoljak, dok je Miro Bulj naglasio: "Neka se vidi tko je preuzeo hrvatsko gospodarstvo da su to udbaši."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon udbaša – slijedi pravi show. Do kasnih sati večeras premijer okuplja što saborske zastupnike što čelnike svoje stranke u Banskim Dvorima. Postavlja se taktika i strategija za sutra.

Reiner tvrdi kako uopće nije pitanje da li ma većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan drugi HDZ-ov bivši predsjednik sabora malo jasnije vidi situaciju. 

"Ako SDP, MOST i ostali uspiju skupiti 76 ruku protiv Zdravka Marića, pada Vlada i vrlo vjerojatno ćemo na birališta već 4. lipnja. No, ako nedovoljnih 75 ili manje digne ruku protiv Marića  – situacija se komplicira. Petrov se tada ne namjerava više boriti, odmah će uvrstiti točku o svom opozivu ili će podnijeti ostavku. Tada će se odmah i otvoriti pitanje ima li HDZ-ov Gordan Jandroković potporu 76 zastupnika kao novi šef Sabora i moglo bi uslijditi odugovlačenje kojeg se MOSTaši boje", tvrdi Luka Bebić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazimo u jednu situaciju uzurpacije ustavne ovlasti hrvatskog sabora i upravo je u ovom trenutku predsjednik hrvatskog sabora jedini koji to može zapriječiti", objašnjava situaciju Robert Podolnjak. 

Ključni neodlučni u cijeloj priči su zastupnici Željko Glasnović, Bruna Esih, Željko Lacković, Ivan Lovrinović, Ivica Mišić, Marin Škibola – ni danas se nisu izjasnili kako će glasati. A paralelno cijela zavrzlama razotkrila je i raskol u SDP-u iz kojeg cijeli dan uvjeravaju da njihove trzavice nisu tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može biti predsjednik Sabora i Ivan Pernar razumijete! Ukoliko Andrej Plenković nema parlamentarne većine, to je jedini problem", kaže Gordan Maras. 

"Glasat ću protiv Bože Petrova. Pa mi u SDP-u kad smo u oporbi imamo mogućnost i pravo da imamo neka izdvojena mišljenja", kaže Milanka Opačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na krilima događaja s Markova trga – MOSTaši nastavljaju predizbornu kampanju, pa su tako danas podsjetili na 10 godina star slučaj u kojem je tvrtka u vlasništvu Agrokora – dobila pod sumnjivim okolnostima atraktivno zemljište od grada Zagreba – zbog čega je i USKOK počeo izvide.

"Pa gledajte za MOST su optuživali sve, populizam i to, jedina prava istina je da smo mi opet žrtvovali svoje fotelje", Marko Sladoljev, kandidat MOST-a za gradonačelnika Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u svoje nove fotelje sjeli su danas HDZ-ovi državni tajnici koji će privremeno mijenjati razriješene MOST-ove ministre – od kojih je Ivan Kovačić u stilu odmetnika napustio svoje radno mjesto.

Naš reporter Petar Panjkota bio je na Markovom Trgu, pa smo se uključili uživo kako bismo saznali najnovije informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo