Tko će biti odabran? /

Sutra počinje predaja prijava za subvencionirane stambene kredite, Vlada u zadnji tren promijenila pravila igre: banke prijete tužbama

Rang lista će se formirati po principu najbržeg prsta, a natječaj će trajati sve dok se ne potroši iznos od 37 milijuna kuna, koliko je Vlada namijenila za ovu mjeru.

3.9.2017.
19:25
VOYO logo

U zgradu APN-a sutra će se od ranog jutra unositi hrpe spisa. Njihovi potpisnici će imati samo jedno nadu - biti među odabranima za subvencioniranje stambenih kredita.

"Lista će se raditi prema terminima prijave i kad će se potrošiti 37 milijuna kuna podvuć će se crta.", rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznad crte ostat će oko 1000 onih kojima će država u prve četiri godine financirati polovicu rate kredita. APN je pozvao GONG da nadgledaju predaju prijava.

"Nama bi bilo puno draže da smo umjesto poziva u zgradu APN-a dobili pravi odgovor na pitanja koja smo postavili, a koja zapravo upućuju da APN treba javno svima objaviti na koji način će osigurati transparentnost cijelog procesa kako u APN-u tako i u bankama.", rekla je Jelena Berković iz GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz APN-a odgovaraju kako su pripremili redomat kojim će zaprimati prijave dostavljača iz banaka, no redoslijed zaprimanja i obrade kredita u bankama neće biti kontroliran.

"To se vrlo jednostavno moglo riješiti jednom jednostavnom elektronskom evidencijom koja bi bila objavljena na internetu.", dodaje Berković.

Iako su se korisnici mjesecima pripremali za natječaj, iz ministarstva su u zadnji čas promijenili pravila igre. Ograničili su broj prijava svake od pet banaka na maksimalno 20%, a umjesto pola - pola, omjer kredita bit će 75% za stanove prema 25% za kuće.

"Oni klijenti koji su se bolje i na vrijeme pripremili i izabrali bolju banku koja im je podršku dala možda neće dobiti subvenciju zvog ovih potpuno nelogičnih kvota koje su tržišno, ekonomski i po logici neprihvatljive i donesene u zadnji čas i to je apsolutno neodgovorno.", kazao je Vjeko Peretić, vlasnik agencije za kreditno posredovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga neke od banaka razmišljaju i o tužbama. Navala nije izazvala velike potrese na tržištu nekretninama.

"Pojedinci su mogli pokušati kratkotrajno iskoristiti ovu situaciju za podizanje cijena, no ostat će kratkih rukava.", rekao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, stručnjaci smatraju kako je riječ o vrlo loše provedenom natječaju.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo