upozorenje na opasne vremenske prilike / Sutra ostanite na suhom i u zavjetrini: očekuje nas snijeg i desetak stupnjeva manje!

Image

Udari vjetra na Jadranu dosezat će mjestimice i 120 kilometara na sat, stanje mora bit će nepovoljno za plovidbu, čak i trajekata. Udari vjetra u unutrašnjosti iznosit će oko 60 kilometara na sat. Kiša će biti obilna i još važnije, jaka, a poslijepodne će u gorju prijeći u snijeg

9.2.2016.
19:00
VOYO logo

Danas je južina bila još izraženija nego jučer, Slavonski Brod dosegao je rekord ove zime, čak 18 Celzija. I tijekom noći i sutra ujutro zadržat će se vjetrovito i toplo. 

Vjetar će biti osobito jak na moru gdje će prolazno zapuhati umjereno jako i jako oštro, a zatim okretati na lebić. U gorskim i sjeverozapadnim krajevima fijukat će jugozapadnjak. Kiša će se proširiti na cijelu zemlju, a u zapadnim područjim abit će i jaka i obilna, vrlo vjerojatno uz česte grmljavine. Prema sredini dana najprije u Podravini i Međimurju, a zatim i drugdje, zapuhat će prolazno jak sjeverac s kojim će temperatura u samo sat ili dva pasti za desetak stupnjeva. Sa zahladnjenjem će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg koji će se ponegdje nakratko i zadržavati na tlu.

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu poslijepodne će biti osjetno hladnije nego prijepodne, zahladnjet će do oko 3 stupnja. U Podravini te u brdskim područjima kiša će prijeći u susnježicu, ali bez stvaranja snježnog pokrivača. Dojam hladnoće pojačavat će umjeren, a u Podunavlju i jak zapadni vjetar.

Na jugu promjenljivo uz česte pljuskove s grmljavinom. Lebićada će već u rano poslijepodne okretati na pulenat, a prema kraju dana na sjeveru će povući tramontana. U sjevernoj Dalmaciji osjetno hladnije, a na jugu još uvijek podjednako toplo kao prijepodne.

U gorskim krajevima snježna granica će se spuštati sve do tla, ali će s prelaskom kiše u snijeg oborine polako i slabjeti i prestajati. Ipak valja računati na 15ak centimetara novoga snijega, a može ga nakratko biti i u unutrašnjosti Istre. Temperatura u padu, u gorju na oko nule, a na moru oko 5. 

Nakon neugodnog oštra u noći vjetar će zakretati u smjeru kazaljke na satu, u zapadnom kvadrantu bit će sredinom dana i u rano poslijepodne, a zatim će zapuhati jaka tramontana - ne bura! More valovito i jače valovito, a na otvorenom južnog Jadrana prolazno može biti i uzburkano. U sjevernom Jadranu, osim valova od oko 3 metra, izgledna je i ciklonalna plima!

U četvrtak mali predah od oborina, a zatim nova kišna epizoda koja će vrlo vjerojatno u akumulaciji biti i prilično obilna. Iako je kiša izgledna svakoga dana, najviše će je biti početkom novog radnog tjedna!

I na Jadranu u četvrtak kratkotrajno smirivanje, a od petka opet južina i kiša. U idućih tjedan dana past će u mnogim mjestima na Jadranu više od 150 milimetara kiše što je dva i pol puta više od čitave mjesečne količine za veljaču.

Na kraju još samo upozorenje na opasne vremenske prilike koje nas očekuju noćas i sutra. Udari vjetra na Jadranu dosezat će mjestimice i 120 kilometara na sat, stanje mora bit će nepovoljno za plovidbu, čak i trajekata. Udari vjetra u unutrašnjosti iznosit će oko 60 kilometara na sat. Kiša će biti obilna i još važnije, jaka, a poslijepodne će u gorju prijeći u snijeg. Poslijepodne će biti desetak stupnjeva hladnije nego prijepodne. Ostanite na suhom i u zavjetrini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo