SURADNIK UDRUGE 'U IME OBITELJI' ŽELI IZBACITI INFORMATIKU IZ ŠKOLA: / Ministrica u šoku: 'To neću dopustiti'

Image
Foto: PIXSELL

'Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti.

11.6.2018.
9:57
PIXSELL
VOYO logo

Dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji dr. Tomislav Gojmerac podnio je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obveznog predmeta od rujna u škole. Pritom se pozvao na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja smatrajući kako se ona u cijelosti može primijeniti i na odluku o uvođenju kurikuluma informatike.

Gojmerac smatra da je Divjak odluku donijela mimo procedure pritom izbjegavši društveni dijalog te preskačući mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje i vijeća roditelja u školama te ignorirajući komentare pristigle tijekom savjetovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijavi tvrdi i da je donoseći odluku ministrica "prešla granice svoje nadležnosti i prigrabila ovlasti koje u ustavnom poretku ima isključivo zakonodavac". Spočitava joj se i naziv kurikuluma informatika za osnovne i srednje škole, a da se on u odluci odnosi na osnovne škole i gimnazije.

Netočne teze

Sudeći po reakciji ministrice Divjak, navedene teze u prijedlogu Ustavnom sudu su potpuno netočne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti. Učenici, roditelji i učitelji neće biti taoci onih koji bi nas zbog interesa ili čudne ideologije ostavili na začelju Europe", prokomentirala je Divjak za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo