sukob među aktualnim i bivšim ministrima / Sumnjivi poljoprivredni poticaji: među prošlogodišnjim dobitnicima našli su se 'farmeri' koji nude - pogrebne usluge!

Dilema ovog natječaja bila je i kako je moguće da je jedan od dobitnika 22 milijuna poljoprivrednih kuna vodi tvrtku za servisiranje vatrogasnih aparata - vlasnik te tvrtke javio nam se i negirao sve optužbe

20.2.2017.
18:26
VOYO logo

Potpore iz programa ruralnog razvoja našle su se pod povećalom javnosti. I to sve nakon što se ustanovilo da su se među osam prošlogodišnjih dobitnika našli i neki farmeri kojima naizgled nije uopće primarna djelatnost poljoprivreda već, primjerice, pogrebne usluge. Zbog svega sukob među aktualnim i bivšim ministrima.

Vlasnik pogrebnog poduzeća, a ujedno i farmer s 15 tisuća pilića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto ne, ovo je malo relaksacija uz fizički napor, mada je i jedan i drugi dio stresan, ovo je proizvodnja", izjavio je Vladimir Kurešić, dobitnik potpore iz Programa ruralnog razvoja.

Za tu proizvodnju – konkretno za proširenje jedne hale – sada je ima 2 milijuna i 400 tisuća kuna više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontrolirali su sve od lokacijske dozvole, građevinske, konzultanti su sve to profiltrirali, pa smo poslali u ministarstvo tak da je kontrolirana svaka rečenica i svaki broj", kazao je Vladimir Kurešić, dobitnik potpore iz Programa ruralnog razvoja.

Pa je tako Vladimir jedan od 8 hrvatskih poljoprivrednika koji su podijelili 84 milijuna kuna iz EU programa ruralnog razvoja. Ministar poljoprivrede smatra da je sustav bodovanja trebao favorizirati velike, a ne male. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dalo bi se razgovarati da su kriteriji mogli biti stroži kvalitetniji i sve ostalo, ali nažalost to su još uvijek ne kosturi nego čudovišta iz ormara koja ispadaju", poručuje Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Nikakva čudovišta - uzvraća onaj za čijeg su se mandata krojili kriteriji natječaja. 

"To je zlonamjerno i neprofesionalno. Natječaj je zatvoren u siječnju 2016. godine, obrada je trajala preko godinu dana i na koji način to dovoditi u vezu s bivšim ministrom jakovinom koji ne radi tu već 13 mjesec", izjavio je Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morali smo tako dati novac jer su tako uvjeti postavljeni - kaže Tolušić.

"Natječaj ne možemo poništavati jer prijete nam onda sudske tužbe koje ćemo izgubiti, opet kažem natječaj je legalan sam po sebi", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Jakovinin nasljednik i Tolušićev prethodnik, MOST-ov Davor Romić, proziva Jakovinu.

"Meni je čudno da je taj natječaj uopće bio raspisan jer ministar Jakovina nije ni dovršio mjeru 411 iz prvog kruga i ostale su velike velike dileme koje su bile vezane na taj natječaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dilema ovog natječaja bila je i kako je moguće da je jedan od dobitnika 22 milijuna poljoprivrednih kuna vodi tvrtku za servisiranje vatrogasnih aparata - vlasnik te tvrtke javio nam se i negirao sve optužbe.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo