Prve pravomoćne presude / Sudovi presuđuju: Uberovi vozači nezakonito taksiraju po Hrvatskoj

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U dvije pravomoćne presude Uberovci su proglašeni krivima za nezakonito pružanje taksi usluga, dobivši kazne u iznosu od 10.000 do 25.000 kuna

26.2.2018.
8:46
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Inspekcija resornog ministarstva odavno je utvrdila da Uberovci u Hrvatskoj nezakonito pružaju usluge taksi prijevoza jer ne posjeduju potrebne licence. Iz tvrtke se brane da njihovi vozači zapravo pružaju usluge najma vozača s vozilom, za što nije potrebna licenca. No prekršajni sudovi ipak su potvrdili da Uber obavlja taksi prijevoz u Hrvatskoj nezakonito.

Prema dvije presude u posjed kojih je došao Večernji list, Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio je žalbe Uberovih vozača na prvostupanjske presude u Splitu kojim su Uberovci proglašeni krivima za nezakonito pružanje taksi usluga. Dobili su i novčane kazne. U jednom je slučaju tvrtka kažnjena s 10.000 kuna, a odgovorna osoba u njoj s 1.800 kuna, dok je u drugom slučaju tvrtka dobila globu od 25.000 kuna, a odgovorna osoba mora platiti kaznu od 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki prekršajni sud u svojim presudama tako navodi da žalitelji neosnovano poriču da su obavljali autotaksi prijevoz pogrešno inzistirajući na tome da se radilo o posebnom prijevozu.

U presudama se navodi da vozači Ubera nisu imali licence te nisu propisno označili vozila, kao i da nisu imali taksimetar, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo priprema novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji će liberalizirati tržište taksi usluga ukidanjem ograničenja broja taksi dozvola i pojednostavnjenje procedure za dobivanje licencija za taksi prijevoz. Uberovi vozači - dok taj novi zakon ne stupi na snagu i ne pribave potrebne licencije i dozvole, pokazala je i sudska praksa - taksiraju po Hrvatskoj nezakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo