KRVAVI OBRAČUN U STOBREČU / Suđenje za ubojstvo Torcidaša: 'Čuo sam povike, a onda se vratio u kafić sav krvav'

Image
Foto: Miranda Čikotić/Pixsell

Nožem je ubo Blaževića u lijevu stranu prsišta

19.9.2018.
15:48
Miranda Čikotić/Pixsell
VOYO logo

Jako mi je žao zbog toga što se dogodilo,  poručio je Nikola (25)  kojem je pred splitskom Županijskim sudom počelo suđenje zbog ubojstva 23-godišnjeg pripadnika Torcide Ivana Mate Blaževića zvanog Blato u kolovozu 2017.

Optužnica ga tereti da je 11. kolovoza oko 4.10 sati ujutro ispred caffe bara Reket u Stobreču, neposredno nakon verbalnog sukoba, nožem ubo Blaževića u lijevu stranu prsišta što je dovelo do oštećenja srca i prsne aorte s posljedičnim izljevom krvi u oba prsišta. Usprkos hitnoj medicinskoj intervenciji, Blažević je umro 40-ak minuta kasnije u KBC-u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napao suca Brunu Marića

Napadač se predao nakon 40 dana bijega. O motivima se samo spekuliralo. Blato je inače bio uhićen zbog napada na nogometnog suca Brunu Marića, a iako je proveo više mjeseci u pritvoru nije odao imena ostalih. 

"Nije zaslužio ovo. Mi kao obitelj tražimo pravdu"

Prva je svjedočila Tanja Blažević, majka pokojnog mladića koja je kazala da je on bio "normalan dječak iz normalne obitelji" te da je volio svima pomagati i davati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezao se za nogomet, bio je aktivan u Torcidi, pratio je nogomet kao navijač što meni baš nije bilo drago jer u Australiji (gdje je Ivan Mate rođen - op.a.) nogomet nema toliki značaj. Nije zaslužio ovo, to je bio napad nožem u srce i to je za svaku osudu, a mi kao obitelj samo tražimo pravdu da bi mogli dalje nastaviti živjeti. Moj sin nikad nije imao niti je koristio bilo kakvo oružje, opasne predmete ili što slično", kazala je.

"Pribili smo te kad si diga nož na nas"

Ante Trogrlić (23), konobar koji je te večeri radio u kafiću 'Reket', ispričao je kako je u kafić u jednom trenutku došao Gusić Janjić sa svojim prijateljem. Sjeli su za stol s djevojkama te je Nikola pio pivo. Nakon nekog vremena Trogrliću je prijatelj rekao da dolazi još 25 gostiju i da pripremi pića. Kad su došli dao im je piće, atmosfera je bila opuštajuća. Ipak, u jednom trenutku je pokojni Blažević prepoznao Gusića Janjića i pitao ga znaju li se od prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"'Znam ja tebe, pribili smo te kad si diga nož na nas'", rekao mu je Blažević. Ostali iz njegovog društva koji bili s njim, njih oko 15, tražilo je da se Gusić Janjić ispriča. Blažević je rekao: 'Neka dođe i klekne ispred mene i sve ću mu oprostiti'.

"Gusić je rekao da će se ispričati sutra, a Blažević se vratio za šank i cijelo vrijeme gledao prema njemu. Nikola je, nekih 40-ak minuta prije kobnog događaja, kad je već počelo to s Blaževićem, krenuo da će otići s prijateljem iz kafića, no Nikola Hasan je pošao za njim, nagovarao ga da se vrati, da će sve biti u redu", ispričao je Trogrlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam povike: Drži ga, uhvati ga"

No, atmosfera se nije smirila, a u jednom je trenutku Blažević došao do jedne od djevojaka koje su bile u društvu Gusića Janjića i tražio od nje da s mobitela pusti navijačke i dalmatinske pjesme što je ona i napravila jer se, kazao je, "vidilo da se pripala, počela se tresti". Gusić Janjić i njegov prijatelj su se, vidjevši da tenzije rastu, opet digli i krenuli otići, a tada je za njima iz lokala izašlo i 15-ak torcidaša među kojima je bilo i Blažević.

"Ništa nisam vidio šta se vani događalo, no čuo sam povike "drži ga, uhvati ga" i u jednom trenutku je netko viknuo: "Ubo ga je". Koliko se sjećam, Gusić Janjić cijelo vrijeme, od kad ga je Blažević prepoznao, nije pokazivao niti verbalnu niti fizičku agresivnost niti je poticao priču o tom događaju prije. A poznato mi je da se na Veliki petak sukobio momak prezimena Prološčić i pripadnici Torcide i to u prostoru kafića, a onda se sukob nastavio 200-njak metara dalje. Znam da se desetak torcidaša išlo obračunati s njim, a sat vremena poslije u kafić je došao Gusić Janjić sav krvav po glavi i rukama. Rekao mi je da je dolazio autom u Stobreč i da je vidio da njih desetak nekoga mlate i da se zato umiješao", posvjedočio je konobar Trogrlić, a javlja Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo